Skip to main content
közigazgatás: magyar

Befoltozhatatlan hiányok lesznek a kistelepülések költségvetésében

Szerző: 2014. december 14.No Comments

„ A 2015-ös állami költségvetés tervezetében 18 milliárd forinttal jut kevesebb a településeknek, ugyanakkor át kell vállalniuk a szociális ellátás költségeit. Cserébe jön viszont a megengedőbb helyi adóztatás. Somogyban ez nem lesz elegendő megoldás mindenhol.

– Lassan lejöhetne valaki a döntéshozók közül, s körülnézhetne közelről: lehet megdöbbenne, itt is élnek emberek – mondta sóhajtva Süle Tibor, Alsóbogát polgármestere, amikor faluja jövőjéről kérdeztük.
A kormányzat ugyanis az állami költségvetés tervezetében jelentősen megkurtította az önkormányzatok támogatását: 18 milliárd forinttal kevesebb jut a településeknek, viszont jelentős részben át kell venniük a szociális ellátás költségeit, hiszen utóbbiból lényegében kivonul az állam. Mely cserében lehetővé teszi újabb helyi adók kivetését a települési büdzséken keletkező lyukak betömködésére, csakhogy az emberek nagy része tovább már nem terhelhető, s ezt a helyi vezetők is tudják. Persze akadnak, akik kénytelen-kelletlen mégis ehhez a megoldáshoz nyúlnak, jellemzően a városokban tudnak még néhány forintot beszedni a lakosságtól – Baján például 50–67 százalékkal nő a kommunális adó –, a kistelepüléseken viszont ez nem jelentene megoldást. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint az önkormányzatok mozgástere tovább szűkül, a 2500 milliárdos költségvetésük alig nyolcadával gazdálkodhatnak szabadon, a települések kilencven százalékának viszont csak feladatfinanszírozásra elegendő a pénze: több mint két és félezer községnek, jellemzően kistelepülések egyáltalán nincsenek fejlesztési forrásai.

– Már jóval korábban elhátráltunk a falig – jegyezte meg Süle Tibor –, évek óta válságkezelő vagyok, nem polgármester. És év közben eddig mindig azon imádkoztam, éljük túl a decembert…
Most pedig lecsökkentik az állami támogatást, s helyette vessek ki adót. Eddig negyvenhétmillió forintot kaptunk feladatellátásra, ebből hatmillió ment szociális támogatásokra. Most négyezer forint a kommunális adónk a lehetséges 12 ezer helyett, ha mindenkitől beszednénk a maximumot, nyolcszázezer forinttal lennénk beljebb. És a maradék 5,2 millió? Ami majdnem a költségvetésünk tizede… Az embereket viszont egy ezer forintos pluszkiadás is padlóra küldheti. Én pedig nem tudom, miből fogok majd szociális támogatást fizetni…
Alsóbogáton amúgy a rendkívüli segélyeket már szinte teljesen visszafogták, egyedül temetési kölcsönt ad az önkormányzat, a rendezvényeik árát összedobják a lakók és a néhány vállalkozó, nem kötelező feladatokat nem vállal az önkormányzat.

Várdán egyelőre utóbbiakra is futotta még az idén, ám kérdés, hogy jövőre is megtehetik-e. Az első kalkulációk szerint ugyanis 4-5 milliós lyukat jelentenek majd a költségvetésben az elmaradó állami szociális támogatások, ami a nagyjából 70 milliós büdzséhez képest is méretes hiány, ám ha azt nézzük, hogy az eddigi feladatalapú támogatás ötöde tűnik el, még riasztóbb a kép.
– Pontosan senki sem tudja, mi lesz, csak annyit, bizonyosan kevesebb pénzt kapunk – mondta Varga András polgármester. – Azt állítják, cserében majd lehet pályázni bizonyos dolgokra, de bevallom, utóbbival kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataim.

S ezzel nincs egyedül: Alsóbogát az idén 1,2 millió forintra pályázott az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések tenderén, ám csak 612 ezret kapott. Pedig minden forintnak meg lett volna a helye…
Balatonmáriafürdő ilyen pályázaton nem indulhat, s mint kiderült, az átalakuló állami támogatási rendszer sem viseli meg különösebben a település költségvetését. Galácz György polgármester elmondta: évente nagyjából 300 millió forintból gazdálkodhatnak, ennek az összegnek egy-két százaléka megy el szociális kiadásokra, s ezt szerencsére kezelni tudják.

– A kieső pénzt elvileg mi is tudnánk pótolni az iparűzési adóval – jegyezte meg Varga András –, ám jelen állás szerint annak is elveszik a nagy részét. Szociális segélyt úgy tízen kapnak, ami évi 2,5-3 millió forint, s ugyanennyit fordítunk lakásfenntartási támogatásra is. Emellett sok az önként vállalt feladatunk: van tíz Bursa Hungarica-ösztöndíjasunk, adunk beiskolázási támogatást, s lehet, jövőre ezek kárára kell majd betömködnünk a büdzsén keletkezett lyukakat…”

Forrás:
Megdöbbene a kormány Somogyban, padlóra küld az állami elvonás; SONLINE/Somogyi Hírlap; 2014. december 11.