Társadalmi vitára bocsátja a kormány a online árukövetési rendszer végrehajtási rendeletét

„Társadalmi vitára bocsátja a kormány a online árukövetési rendszer végrehajtási rendeletét. A fuvarozás nyomon követésétől azt remélhetik, hogy kiszűrhetik a fiktív – adócsalást szolgáló – mozgásokat – derül ki az NGM közleményéből.

Már elérhető a kormány weboldalán az online árukövetési rendszer két végrehajtási rendeletének tervezete, amelyek meghatározzák a kockázatos termékek körét, illetve az új rendszer alkalmazásának részleteit – derült ki az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményéből.

A rendszer célja, hogy kiszűrje az áruk fiktív szállítását, amely milliárdos károkat okozó adócsalásokra ad lehetőséget. Az online árukövetés segítségével az adóhatóság (NAV) megakadályozhatja az áruk fiktív utaztatását – az újdonság ezen a területen minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságoknak.

A tisztességes kereskedőknek, fuvarozóknak ugyan némi kényelmet fog okozni az online árukövetés bevezetése, cserébe azonban jobb eséllyel szabadulhatnak meg a simlis versenytársaktól. Jövőre minden vállalkozásnak minden árufuvarozás előtt rögzítenie kell a szállításhoz kapcsolódó adatokat (az áruk megnevezése, mennyisége, a feladó/átvevő illetősége, a szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben. A hatóságok ennek segítségével következik nyomon a mozgásban lévő termékeket.

Az online árukövetési rendszer társadalmi vitájában minden érintett részt vehet, a kormány honlapján lévő jogszabálytervezet bárki véleményezheti. A gazdasági tárca kezdeményezésére megalakult az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER) Munkacsoport, amely felel az online árukövetési rendszer januári bevezetésének zökkenőmentességéért.”

Forrás:
Új módszerrel “támadhat” a NAV; Napi.hu; 2014. december 10.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, jog, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.