Skip to main content
gazdaságinformatika

A visegrádi országok egy bázist hoznának létre az amerikai Szilícium-völgyben

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„Munkamegbeszélést tartottak Budapesten a Visegrádi Együttműködés (V4) tagállamai. A héten lebonyolított startup találkozó központi témája az a projekt volt, amelynek keretében a V4 országok egy bázist hoznának létre az amerikai Szilicium-völgyben. A Visegrádi Ház fantázia néven futó kezdeményezés egy konkrét helyet jelentene, amely biztosítja a szükséges hátteret a régióból érkező induló vállalkozásoknak a tengeren túl – mondta a Napi Gazdaságnak Korányi László a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) kül- és belkapcsolati elnökhelyettese. A szakember kiemelte, hogy a programban olyan cégeket keresnek, amelyeknek már van piaci tevékenysége, az ő kijutásukat közösen fogják támogatni a visegrádi tagállamok. Azon startupok számára, amelyek kezdeti fázisúak edukációs képzést terveznek indítani, hogy minél többen alkalmassá váljanak az amerikai körülmények közötti működésre. A tervet egy tavaszi bemutatkozó rendezvényen fogják népszerűsíteni, amely többek között egy versenynek is otthont ad majd. Erre mintegy 150 befektetőt – köztük amerikaiakat is – várnak, a megmérettetésen kiválasztott legjobb vállalkozások pedig külön is forrásokhoz jutnak majd a Visegrádi Alapból.

Korányi magáról a munkamegbeszélésről úgy nyilatkozott, hogy azon a szlovák, cseh és lengyel partnerek magas szinten képviseltették magukat, így például a V4-ek regnáló szlovák elnöksége pénzügyminisztériumi szinten is jelen volt az egyeztetésen, a többi ország pedig a NIH-hel megegyező illetékességű hivatali delegáltakat küldött. Ezek a tanácskozás azért is jelentősek, mert a k+f+i szektor egyre inkább prioritást élvez a gazdasági folyamatokban, mi ennek a térségen belüli erősítéséért dolgozunk – mutatott rá. A megbeszélésen a Visegrádi Ház projektjén kívül a résztvevő felek az egyes országokban tapasztalható startup körülményekről is diskurzust folytattak, így az inkubációról és a mentorációs háttérről is. Lengyelországban már sikeresnek mondható a kifejezetten startupok számára elérhető finanszírozási rendszer, ez a modellt a régiónak is érdemes lehet követni – tette hozzá.

A Visegrádi Ház Szilicium-völgyben való megépítésének még nincs kész költségvetése, Korányi azt valószínűsítette, hogy az állami támogatásokon túl a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások is beszállnak majd a kiadásokba. A projekt mindenesetre magyar kormányzati szinten is bír támogatással, legalábbis erre utal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek egyik konferenciáján már beszámolt a koncepcióról.”

Forrás:
Házat kaphatnak a régiós startupok Amerikában; Hecker Flórián; Napi Gazdaság Online; 2014. december 19.