Skip to main content
közigazgatási informatika

Hatékonyabb közigazgatás Vácon – lezárult a szervezetfejlesztési projekt

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„Átfogó szervezetfejlesztési munka zajlott Vácon ez év márciusa és decembere között. A tisztán pályázati finanszírozású, összesen 40 millió Ft költségvetésű projekt során több szempontból is átvilágították az önkormányzat és a hozzá tartozó intézmények működését és javaslatok készültek annak hatékonyabbá tételére.

Több területen alaposan átvilágították a váci önkormányzat belső működését az ÁROP-3.A.2-2013-2013-0041 jelű pályázat megvalósításakor. A munka során elsősorban olyan, a működéshez szükséges területeket és folyamatokat ellenőriztek, amelyekkel a lakosok csak közvetve találkoznak a mindennapokban. A szakemberek a több hónapig tartó projekt során felülvizsgálták az önkormányzat szerződéses kapcsolatait, javaslatot tettek a hatékonyságnövelés lépéseire, elkészítettek, illetve felülvizsgáltak egy feladatellátási modellt. Készült többek között két alapos lakossági felmérés arról, mennyire elégedettek a polgárok a különböző közszolgáltatásokkal, és milyen változtatásokat, fejlesztéseket látnának szívesen.

Ugyanez a szervezetfejlesztési munka áttekintette a hivatal és a csatolt intézmények humánerőforrás-gazdálkodását is, és itt szintén javaslatot tett a dolgozók feladatainak hatékonyabb elosztására. Ugyancsak ennek a 40 milliónak a terhére bevezettek az önkormányzatnál egy informatikai rendszert, ami a jövőben egységesen és gyorsan, elektronikusan képes kezelni és nyilvántartani az összes, meglévő és keletkező szerződést és szabályzatot. E megoldás révén egyúttal nyilvántartható a dolgozók szabadsága és – más funkciók mellett – kezelhető a kiterjedt dokumentumrendszer is.

Ezen felül az önkormányzat megújította ISO 9001:2009 minősítését, ami egyfajta garanciát jelent a további működés színvonalára is.

A projekt hatására az önkormányzat munkája már középtávon is érezhetően gazdaságosabb, olcsóbb lesz, az így felszabaduló összegeket és energiát pedig más, a lakosságot közvetlenül érintő területeken lehet felhasználni, például az oktatásban, a köztisztaság területén vagy a tömegközlekedés fejlesztésében.”

Forrás:
Hatékonyabb közigazgatás Vácon – lezárult a szervezetfejlesztési projekt; OrientPress; 2014. december 17.
ÁROP-3.A.2-2013 Szervezetfejlesztés a Közép-magyarországi régióban levő önkormányzatok számára; Széchenyi 2020