Skip to main content
gazdaságtávközlés

Internetes forgalomkicserélő központot indított a Magyar Telekom

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„A Magyar Telekom internetes forgalomkicserélő központot létesített MT-IX néven, és elindítja a belföldi internetforgalom kicserélésére alkalmas új nagykereskedelmi szolgáltatását. A Telekom minden internetszolgáltató részére biztosítja a csatlakozás lehetőségét, a vállalat közlése szerint a cégek így optimalizálhatják a belföldi internetforgalom kicserélését.

Üzleti stratégiájának megfelelően a Telekom egy további új piacra lép be az új szolgáltatással. Az MT-IX hatékony működése kedvező hatással járhat a forgalomkicserélés (public peering) és ezzel a internetszolgáltatás költségeinek csökkentésére a Telekomnál és partnereinél egyaránt. Az MT-IX-hez történő csatlakozással az internetszolgáltatók akár a felére is csökkenthetik a belföldi forgalomkicserélés költségeit, ami hozzájárulhat a piaci kereslet, a forgalom és az internetpenetráció bővüléséhez Magyarországon.

Az MT-IX infrastruktúra fő célja, hogy minden csatlakozó partner számára biztosítsa az IP forgalomkicserélést. A megoldás egyszerű módon teszi lehetővé a belföldi vezetékes és mobilinternet-forgalom kicserélését, és lehetőséget biztosít nemzetközi netelérésre is. Az új szolgáltatással a Telekom a jelentős forgalmat bonyolító internet hosting- és tartalomszolgáltatók igényeit kívánja kielégíteni.”

Forrás:
Internetes forgalomkicserélő központot indított a Magyar Telekom; HVG.hu; 2014. december 18.
Szerkesztői megjegyzés: Hasznosabb lenne, ha a sajtó nem csak a vállalati sajtóközlemények megjelentetésével foglalkozna, hanem megpróbálna bővebb információkkal szolgálni. A forgalomkicserélés az Internet gerincét adó infrastruktúra meghatározó eleme. A magyarországi internetes forgalom kicserélésének központja jelenleg a Budapest Internet Exchange (BIX), melynek fenntartója az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT). Ha a verseny következtében a felhasználók jobb helyzetbe kerülnek, akkor az nagyon jó. Még jobb lenne konkrétumokat tudni.