Skip to main content
jogközigazgatási informatika

Jövő évtől jön az elektronikus eljárás a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„Január 1-jétől bevezetik az elektronikus eljárást a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint jövőre a civil nyilvántartási eljárásokban nemcsak lehetőség, hanem egyes szervezetekre nézve kötelező lesz a kérelmek elektronikus úton való előterjesztése.

Így jövő január 1. után a civil szervezetek nyilvántartási eljárásai során a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási és intézményvédelmi alapja, a köztestület, a kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség a beadványokat kizárólag elektronikus úton nyújthatja be.

Ezen túlmenően január 1-jét követően kizárólag elektronikus úton adható be a kérelem, ha a kérelmező jogi képviselővel jár el, ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri, ha egy szervezet a közhasznú szervezetté minősítés iránti kérelmet terjeszt elő, továbbá a már közhasznú szervezetek is csak elektronikus úton terjeszthetik elő beadványaikat – írták a közleményben.

Az OBH egyúttal jelezte, hogy ha a kérelmező nem kötelezett az elektronikus útra, akkor is választhat úgy, hogy kérelmét így adja be. Az elektronikus út azt jelenti, hogy a kérelmező a beadványát az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bíróságon.”

Forrás:
Bevezetik az elektronikus eljárást a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben; Világgazdaság Online; 2014. december 17.
Jövő évtől jön az elektronikus eljárás a civil szervezetek nyilvántartási ügyeiben; Bíróság.hu (Országos Bírósági Hivatal); 2014. december 17.