Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Alakul az Intelligens Város Nemzeti Platform

Szerző: 2015. január 11.No Comments

„A Megyei Jogú Városok Szövetsége decemberi tisztújító közgyűlésén a megyei jogú városok polgármesterei és a T-Systems Magyarország Zrt. képviselői kifejezték arra vonatkozó szándékukat, hogy megalakítsák az intelligens városfejlesztéseket támogató Intelligens Város Nemzeti Platformot.

Az együttműködés célja a városok intelligens és fenntartható fejlesztésének hatékony elősegítése, és az erre irányuló önkormányzati, állami, üzleti és civil kezdeményezések összefogása.

Jelen helyzetben az egyes megyei jogú városok az új technológiák alkalmazásában azonban nem tudnak tovább lépni, mert nincs elegendő forrásuk, kapacitásuk az intelligens városi fejlesztések megvalósítására. A digitális infrastruktúra, a digitális kompetenciák és a digitális szolgáltatások sikerének kulcsa az igényekhez igazodó fejlesztések elvégzése. Egy igényvezérelt, valóban intelligens városhoz széleskörű társadalmi-gazdasági együttműködés kialakítása is szükséges, amelyhez a megalakítandó Platform biztos kereteket nyújt.

Az együttműködés alapjainak lerakása, valamint a kihívások fókuszált, tudatos kezeléséhez szükséges módszertanok, ajánlások kidolgozása érdekében a Megyei Jogú Városok Szövetsége és annak tagsága kezdeményezi az Intelligens Városok Nemzeti Platform létrehozását.

A Platform célja, hogy a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításához, annak sikeréhez hozzá tudjon járulni. Ennek érdekében a fejlődés iránt elkötelezett, a szükséges változásokat előidézni képes érintettek számára olyan együttműködési keretet kíván teremteni, ahol azok megoszthatják egymással tudásukat, tapasztalataikat. Ezen felül a Platform célul tűzi ki, hogy tagjai együttesen feltárják a fejlődés leghatékonyabb útjait és a megvalósításhoz szükséges eszközöket, illetve javaslatokat, ajánlásokat fogalmaznak meg az intelligens városfejlesztés témakörében érintett kormányzati szereplők felé. A kezdeményezéshez csatlakozhatnak önkormányzatok, tudományos, üzleti és civil szervezetek.”

Forrás:
Összefogás kezdődött az intelligens városfejlesztésért; Napi Gazdaság Online; 2015. január 6.