Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció

„ Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció és várhatóan szeptemberben dönt a kormány arról, hogy a beérkező válaszok alapján milyen intézkedéseket hoznak meg – mondta Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos csütörtökön újságíróknak egy a témában tartott háttérbeszélgetésen, több hírportál tudósítása szerint.

Közlése szerint február elején indul az internetkon.hu című oldal, itt két hónapon keresztül bárki javaslatot tehet hét témakörben arra, hogy mely kérdéseket vitassák meg a konzultáció során – olvasható a vs.hu-n.

A beérkezett javaslatokat áprilisban összesítik, majd a kormány 15-20 kérdést hagy jóvá, amelyeket május és július között lehet megválaszolni. Végül a kormány szeptemberben dönt arról, hogy milyen intézkedések lesznek.

Orbán Viktor miniszterelnök október 31-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Deutsch Tamás ezt követően azt mondta, internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes- és kisvállalatok, internetfelhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint a közélet politikán kívüli szereplői bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki az emberek véleményét.”

——

„Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció. Erről Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos beszélt csütörtökön újságírók előtt. A kormány a többezres tüntetések miatt október végén kénytelen volt visszavonni az internetadóról szóló javaslatát. Ekkor közölték azt is, hogy nemzeti konzultációt kezdeményeznek a netről.

Csütörtökön Deutsch arról beszélt: február elején indul az internetkon.hu című oldal, amelyen keresztül lebonyolítják a konzultációt. Két hónapon keresztül, február-március között bárki javaslatot tehet arra, hogy milyen kérdéseket tegyenek fel a konzultáció során. Hét témakörben várják a kérdéseket: digitális környezet, digitális gazdaság, digitális kompetenciák, digitális állam, fogyasztóvédelem, versenyképesség, illetve az internet szabadsága, semlegessége.

Áprilisban összesítik a beérkező javaslatokat, a 15-20 végleges kérdést a kormány hagyja jóvá. Ezeket három hónapon keresztül, május-július között lehet majd megválaszolni, a honlapon keresztül. A konzultációban a 14 évnél idősebb állampolgárok vehetnek részt. A kormány szeptemberben dönt arról, hogy a beérkező válaszok alapján milyen intézkedéseket hoznak meg.

“Beavatkozás nem, közreműködés igen” – mondta Deutsch arra utalva, hogy az internet tartalmi szabályozásával nem foglalkoznak. A politikus olyan kérdéseket tart elképzelhetőknek, hogy a fogyasztóknak a szolgáltatás ára vagy a minősége a fontosabb, a vezetékes vagy mobilinternet kedvelik-e jobban, mennyire kell erősíteni a szolgáltatók versenyét. A Fidesz EP-képviselője hosszan fejtegette: a legtöbb ember mást ért az internet alatt, valaki tartalomra, másvalaki az infrastruktúrára gondol. Szerinte ezért olyan, hogy internet nincs is.”

Forrás:
Február 3-án indul az internetről szóló nemzeti konzultáció; Miniszterelnökség; 2015. január 22.
Deutsch Tamás: Nincs olyan, hogy Internet; Szabó András; VS.hu; 2015. január 22.

A bejegyzés kategóriája: Internet, közigazgatás:magyar, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.