Skip to main content
energiainformatikatechnika

Philips Hue okos világítás, részletek a jövőből

Szerző: 2015. január 25.No Comments

„Egyes LED-lámpákat hálózatokra lehet kapcsolni, így például wifi segítségével tudjuk őket szabályozni. Ez a tulajdonság számtalan, korábban futurisztikusnak ható újítást hoz a világítás világába. Például a Philips Hue LED „izzókat”és lámpákat mobiltelefonról vagy táblagépről egy könnyen kezelhető alkalmazás segítségével megannyi módon állíthatjuk be. A színt, a fényt, a fényerőt úgy programozzuk, ahogy kedvünk tartja – igazíthatjuk napszakhoz, alkalomhoz, tevékenységhez. A LED-ek partnerré válnak a hangulatteremtésben.

A Philips Hue LED-lámpák valóban olyanok, amelyek kényelmesebbé teszik életünket és olyan tulajdonságokkal bírnak, amiket most, 2015-ben el sem tudunk képzelni, hogyan lehetne fokozni. Például kedvenc fényképeinket színpalettává tudja kialakítani egy ilyen okos fényforrás és ezzel fotók nézegetése nélkül, maga a szoba világítása kelthet bennünk kellemes emlékeket. Gyakran használandó világítási beállításainkat a Hue LED-ek memóriája tárolja és bármikor újra előhívhatóak. Az okos LED-izzók fénye úgy változik, ahogy szeretnénk: házibulikor akár a zene ütemére változnak a színek. Sokak örömére szolgál majd az ún. geofencing funkció: ahogy otthonunkhoz közeledünk, felkapcsolódnak a LED-lámpáink. Engedtessék meg nekem egy személyes megjegyzés: számomra nagyon tetszetős a Hue azon funkciója, hogy ébresztőlámpaként használható: az ébresztőóra helyett a szoba világítása sokkal gyengédebben, folyamatosan erősödő, fehéredő fénnyel ébreszt. De nem csak a napfelkeltét, hanem a naplementét is a szobába tudjuk csalni: ekkor a lassan tompuló, melegedő fény segít az elalvásban.

Itt sincs vége azonban az okos világításban rejlő lehetőségeknek, sőt csak most érkezünk el a legfontosabbhoz: az emberi egészséghez. A gyártó által előre programozott beállítások is elérhetőek a Hue rendszerét működtető alkalmazásban, amellyel az éppen otthon végzett tevékenységeinkhez optimalizálhatjuk a LED-ek fényerejét, árnyalatát. A tervezők olyan kutatásokat tanulmányoztak, melyek bizonyították, hogy a fény a különböző tevékenységektől függően pontosan milyen beállításokkal van kedvező biológiai hatással az emberre.

Szintén LED-technológián alapul az EyeCare-lámpák csoportja. A monitorok előtt sokat töltő emberek életét könnyíthetik meg ez a lámpa azzal, hogy egyenletes, kíméletes, ugyanakkor koncentrációt segítő fénnyel megakadályozza, hogy kimerüljenek vagy szemük káprázzon. Természetesen ezen fényforrások az aktuális természetes fényviszonyokhoz igazíthatóak: szabályozásukkal a bioritmusunk szerint alakítjuk a mesterséges világítást. Az EyeCare továbbá képes arra például, hogy fél óra után pislantással jelezze, ideje szemünket, testünket kicsit pihentetni.

A tökéletes otthoni vagy irodai világítás nem cél, hanem eszköz. Biztonság, nyugalom, kényelem, egészség, koncentráció – mindezekhez segítenek hozzá nagy mértékben a LED-es okos lámpák. A jövő világítása a jelen emberének.”

Forrás:
Philips Hue okos világítás, részletek a jövőből; LEDPONT; 2015. január 18.