Skip to main content
gazdaságinformatika

Digitális szőlőművelés: Óriási tőkeinjekciót kapott a Szőlőőr

Szerző: 2015. január 26.No Comments

„Ismét mérföldkőhöz ért a Quantislabs, Magyarország valószínűleg legmenőbb mezőgazdasági startupja. Összesen 78 vállalkozás jutott forráshoz, rajtuk kívül egyetlen magyar.
A Szőlőőr tavaly bejutott az Intel Global Challenge nemzetközi verseny nyolcas döntőjébe – húszezer vállalkozás közül egyedüliként a régióból.

A rendszert fejlesztő Quantislabs a Horizon 2020, az Unió legfontosabb kutatási-fejlesztési alapja támogatásáért indult. A program keretösszege mintegy 80 milliárd euró, ebből 78 vállalkozás részesül. A Quantislabson kívül egyetlen magyar cég, a Falcon Vision nyert el forrást.

A SmartVineyard rendszer így több mint egymillió eurós támogatáshoz jutott, amelyet horizontális és vertikális skálázására használhatnak fel. Árendás Csaba ügyvezető az Üzletrésznek elmondta, nagyon sok szoftver- és hardverfejlesztési feladat áll előttük, minden az asztalon van, ami az alkalmazást felhasználóbaráttá, szebbé, hasznosabbá teszi. „Ez a mezőgazdaságban kiemelten fontos – így az alapító –, a gazdák átlagéletkora 57 év, nem az ipszilon generációról beszélünk.” A gigantikus összeget az elkövetkező két évben személyi állománybővítésre is biztosan felhasználják majd, több tucat mérnököt, fejlesztőt szeretnének fokozatosan felvenni.

A cég következő célja egyéb növénykultúrák bevonása mellett további precíziós szenzorok fejlesztése. Hogy pontosan hogyan könnyíti meg a gazdák életét – egyre inkább világszerte – a Szőlőőr, arról az Üzletrész cikkeiben olvashatnak.”

—-

„…A mezőgazdaság iPhone-ja
A startupok világában nem túl gyakori választás az agrárium. Nem csoda, hogy a QuantisLabs Kft. fejlesztése, a SmartVineyard vagy Szőlőőr technológia iránt Chilétől Kaliforniáig nagy az érdeklődés a termesztők körében. Ez a döntéstámogatási rendszer minden, a növényvédelmi feladataik ellátásához szükséges információról tájékoztatja a szőlészeket a laptopjukon vagy az okostelefonjukon keresztül. A SmartVineyard készülékek szenzorjai azokat az időjárási paramétereket mérik, melyek szerepet játszhatnak a szőlőbetegségek kialakulásában, majd az adatok feldolgozását követően a rendszer figyelmeztetéseket, előrejelzéseket küld a felhasználóknak. A megbízható, pontos információkra támaszkodva a szőlészek, borászok pedig csökkenthetik a permetszer-felhasználásukat, így a rendszer ára gyorsan megtérül.

Lapunk kérdésére Árendás Csaba ügyvezető elmondta, azért a mezőgazdaságban kezdett alkalmazásfejlesztésbe, mert a családja több nemzedék óta szőlészkedik, ő maga pedig informatikus mérnök. „Svájcban tanultam és szenzorhálózatokat fejlesztésén dolgoztunk” – kezdi az ügyvezető. – „A családi szőlészet, illetve a szenzorhálózatok iránti érdeklődés vezetett oda, hogy belevágjunk a SmartVineyard projektbe.”

A szőlő jellemzően dimbes-dombos tájakon terem, így előfordulhat, hogy az egyes dűlőkben különböző mikroklímák alakulnak ki. Ennek következtében az időjárási paraméterek – a páratartalom, a napsütés intenzitása, a levelek nedvessége, a hőmérséklet, a csapadék mennyisége – olyan mértékben eltérhetnek, hogy míg az egyik területet már veszélyezteti a fertőzés, a másikat még nem. A megbízható információk ismeretében a szőlész szakember pontosan tudja, hogy melyik területen mikor és mi ellen kell védekezni. Ez pedig lehetővé teszi a permetezés gazdaságos megtervezését, aminek segítségével jelentős pénzmennyiség, idő és energia takarítható meg. „Egy szőlészetben évente átlagosan hétszer kell permetezni” – tájékoztat az ügyvezető. – „A szőlő és a bor minősége szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy a hányszor és milyen vegyszerekkel kezelték.”

Az első változatot már három éve használja a Pannonhalmi Apátság Pincészete, illetve a Tokaj Hétszőlő, többek közt az ő tapasztalataikat felhasználva fejlesztette ki a vállalat az elődjénél kompaktabb és könnyebben szállítható, 2014-es verziót. A Szőlőőr épp úgy megkönnyíti a legnagyobb magyar borászatok – Heimann, Gere, Bock – mindennapos munkáját, mint neves szőlészekét – Jekli Béla –, kisebb borászatokét, hegyközségekét, illetve külföldi borászati iskolákét.

A cég fejlődésének dinamikáját mi sem jellemzi jobban, minthogy egy év alatt megduplázta bevételeit és az alkalmazottai számát. Felfigyelt a QuantisLabs tevékenységére a Cambridge-i Egyetem Üzleti Iskolájának igazgatója is, ami nagyban segítette a nemzetközi előretörést.

Árendás Csaba a díj átvételekor kiemelte, csapatával piacra dobták a mezőgazdaság iPhone-ját, a következő lépés a mezőgazdaság Google-ja lesz. „Ami zöld és a nap alatt nő, az nekünk potenciális terep” – mondta.”

Forrás:
Óriási tőkeinjekciót kapott a Szőlőőr; Esze Dóra; Üzletrész/Origo; 2015. január 23.
Okos játék, okos mentés, okosszőlő: átadták a hónap vállalkozásai díjakat; Esze Dóra; Üzletrész/Origo; 2014. június 16.