Skip to main content
közigazgatás: magyar

Mulatott a szegedi kormányhivatal: a Tha Shudras nyitotta az új kormányablakot

Szerző: 2015. január 31.No Comments

„Egy helyen lehet útlevelet, személyi igazolványt, jogosítványt, tb-papírokat, nyugdíjat, forgalmit intézni az újonnan átadott Rákóczi téri kormányablakban.

A kormánymegbízott „intergalaktikus engedélyével” nyitotta meg pénteken a legújabb kormányablakot az X-Faktorból ismertté vált szegedi maszkos zenekar, a Tha Shudras. Az egykori megyeháza büféje helyén átadott kormányablak és okmányiroda a modern közigazgatás legújabb példája.

– Négy éve nyitottuk meg itt az első kormányablakot, azért, hogy kényelmes és egyszerű legyen az ügyintézés. Az újabb kormányablakban az ügyfelek személyi okmányokat igényelhetnek, tulajdonilap-másolatot kaphatnak, vagy éppen leadhatják az anyasági támogatási kérelmet – mondta Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja. Hozzátette, útlevelet, autókivonást is egy helyen lehet intézni. Belányi Márta, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkársága, hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, 2015 év végéig 280 kormányablak nyílik: járási székhelyen és vasútállomásokon is. Hozzátette, a 2011-es nyitás óta több mint 2,5 millióan fordultak a kormányablakhoz.

Az egyablakos ügyintézés előnye, hogy az állampolgár a város különböző pontján lévő hivatalok helyett egy helyen, az okmányirodával kombinált kormányablakban intézheti ügyeit. Példaként elhangzott, ha egy polgár elveszíti az iratait, pótlásáért nem kell külön felkeresnie az Országos Egészségpénztárt, az okmányirodát. Mindent egy helyen pótolhat. Megtudtuk, rövid időn belül a Huszár utcai okmányiroda is kormányablakká alakul. Ugyancsak ma adtak át kormányablakot a kisteleki járási hivatalban is.”

——

„Szegeden a tavalyi év legjobb zenekara, a Tha Shudras együttes meglepetés-fellépése, Kisteleken a helyi óvodások műsora örvendeztette meg a két új, okmányirodai szolgáltatásokat is nyújtó kormányablak megnyitójának vendégeit. Kisteleken, a Járási Hivatal épületében működő okmányiroda, Szegeden pedig a Rákóczi téri Kormányablak szolgáltatásai bővültek – így ugyanazon a helyszíneken, mint eddig, de már akadálymentes környezetben és 265 féle ügykörben várják az ügyfeleket.

Természetesen nem csak az elintézhető ügyek, az ellátandó feladatok száma nőtt, hanem az ehhez szükséges feltételek is korszerűsödtek az átalakítás hat hete alatt. Építészeti, technikai, informatikai fejlesztésen is átestek a korábbi ügyfélszolgálatok, amelyre hazai és uniós forrást használtak fel a megyei kormányhivatalok. Január végén összesen 26 új típusú kormányablakot adnak át az országban – ezek közé tartozik a kisteleki és a szegedi is.

“Ez a magyar közigazgatás megújításának látványos pillanata” – hangsúlyozta Belányi Márta, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkársága, hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára az átadáson. Mint elmondta: a kormányablakok kialakításánál az ügyfelek véleménye volt a mérvadó, ugyanis korábban sokaknak gondjuk akadt a közigazgatással, annak sebességével, az akadálymentesítés hiányával, a közszolgák hozzáállásával. Ezeken kíván segíteni a kormányablak, melyet a helyettes államtitkár a szolgáltató közigazgatás legfontosabb pontjának nevezett, ahol jól érezhetik magukat az ügyfelek.

Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja beszédében azt emelte ki, hogy a hétköznapi csodavásárnál értékesebb a jövőt lépésről lépésre építő alaposság, a kisebb eredmények, a hétköznapi csodák megbecsülése. „Ez megnyilvánulhat a rövid várakozási időben, az udvarias kiszolgálásban, a biztonságos környezetben, a segítőkészségben, vagy akár egy akadálymentes épületben. Egy a vártnál gyorsabb, bosszúságmentes ügyintézés természetes velejárója kell, hogy legyen az állampolgári létnek.” – fogalmazott.

Valószínűleg a szegedi kormányablak avatója volt az egyik legkülönlegesebb a most átadottak közül, hiszen meglepetésként fellépett a tavalyi évet az ország legjobb zenekaraként záró Tha Shudras együttes. A különleges formáció, tagjai „intergalaktikus vezetői engedélyért” jöttek az újonnan megnyílt kormányablakba, amit egy dal eljátszásáért cserébe meg is kaptak a kormánymegbízottól, aki az átadáskor úgy fogalmazott: a szegedi kormányablakban még az űrlényeket is kiszolgáljuk!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal még 2013-ban nyert 390 millió forint uniós támogatást a TIOP – 3.3.1/A-12/2 – „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázat keretében. A megyében összesen 11 helyszínen valósul meg kormányablak ebben a konstrukcióban. Tavaly Mindszenten és a Tesco Extra áruház épületében adtak át új típusú ügyfélszolgálatot, most azokat követi a sorban a kisteleki és a szegedi. Kisteleken 7 munkaállomás, egy fotófülke és 7 képzett munkatárs, Szegeden, 8 munkaállomás, egy fotófülke és 15 felkészült ügyintéző várja az ügyfeleket.

A kiszolgáló terek fizikai és infokommunikációs szempontból is alkalmassá váltak arra, hogy fogyatékos személyek, mozgásukban vagy kommunikációjukban akadályozott emberek, illetve babakocsival érkezők is egyenlő eséllyel hozzáférhessenek a közszolgáltatásokhoz.”

Forrás:
Mulatott a szegedi kormányhivatal: a Tha Shudras nyitotta az új kormányablakot; Segesvári Csaba; delmagyar.hu; 2015. január 30.
Űrlények és óvodások nyitották a megyei kormányablakokat; Megyeri József; Promenád.hu; 2015. január 31.
TIOP-3.3.1/A-12/2 Közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés; Széchenyi 2020