Skip to main content
közigazgatás: magyar

Négy kormányablak nyílt ki Vas megyében

Szerző: 2015. január 31.No Comments

„Megyei körkép – Csepregen és Kőszegen, délután Sárváron és Szombathelyen nyílt kormányablak.

A szombathelyi vasútállomáson kialakított új típusú kormányablakban kilenc ügyintéző várja az ügyfeleket. Vas megyében ez a hatodik, Szombathelyen a harmadik. 265 féle ügykörben fordulhatnak segítségért az állampolgárok, mint megtudtuk, a legnépszerűbbek a családtámogatási ügyek.

– Mindig öröm, ha Szombathely gyarapodik, az új típusú kormányablak a szolgáltató állam szép példája – mondta el köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester. Harangozó Bertalan kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kormányablakok egyre ismertebbek és népszerűbbek a állampolgárok körében, 2014-ben már 1,8 millió ügyfél és csaknem kétmillió ügy fordult meg a kormányablakokban. Az államigazgatás átalakításának célja, hogy az emberek a lakóhelyükhöz minél közelebb, gyorsan, hatékonyan tudják ügyeiket intézni. Vas megyében összesen 12 kormányablak létrehozását tervezik. A vasútállomáson kialakított kormányablak különlegessége, hogy az utazóknak nem kell a városba buszozniuk, ott helyben elintézhetik hivatalos ügyeiket. A kormányablak hétfőn 7-17, kedden, szerdán és pénteken 8-19, csütörtökön 8-18 óra között várja az ügyfeleket.

A sárvári okmányirodában is átadták a kormányablakot. Jelenleg ott is 265 féle közigazgatási ügyet lehet intézni egyetlen ügyfélablaknál. Az ügyfajták számát hamarosan kétezer fölé szeretnék vinni – hangzott el az avatóünnepségen.

– Fontos elvárás, hogy az állam területi szinten hatékony és gyors legyen, világos irányítási rendszerben tudjon működni. Az állam ügyintézésének minősége, szervezettsége érdemben hozzájárulhat a versenyképesség növeléséhez is – emlékeztetett beszédében Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. – A kormány 2015-ben meg kívánja változtatni az ügyintézés kultúráját, minőségét, időtartamát, és rövid időn belül az árát is. Így a magyar állam szolgáltatásait igénybe vevő állampolgárok hivatalos ügyeiket egy helyen tudják majd intézni – idézte a kormány szándékát Kis Miklós Zsolt.

– A bürokráciával szemben fennálló negatív előítéletek legyőzése és a szolgáltató állam eredményes működése érdekében nyílnak meg a kormányablakok. Az Észak-Vas megyében élő állampolgárok számára is megszűnik az egész napos sorban állás és a hivatalok, hatóságok közötti ideges rohangálás – mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő.

– A bürokráciával szemben fennálló negatív előítéletek legyőzése és a szolgáltató állam eredményes működése érdekében nyílnak meg a kormányablakok. Az Észak-Vas megyében élő állampolgárok számára is megszűnik az egész napos sorban állás és a hivatalok, hatóságok közötti ideges rohangálás – mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő.

– Többször hallhattunk az ingyenes személyi igazolvány és útlevél tervéről vagy a 15 napos ügyintézési határidőről.

– Az Államreform Bizottság dolgozik ezeken az ügyeken, valamint azon, hogy az állami rezsicsökkentés keretében a díjak és bírságok összege is csökkenjen. Reméljük, hogy ebből valamennyit még az idén meg tudunk valósítani. Egyébként ha valaki igazolni tudja, hogy a személyijét ellopták, már most sem kell fizetnie.

– Van elég szakemberük?

– Sok esetben régi, az államigazgatásban dolgozó emberek viszik ezeket a feladatokat, akik korábban az önkormányzatoknál vagy a körjegyzőségekben munkálkodtak. Sokan gyakorlatilag magukkal hozták a széküket, az asztalukat és az ügyeiket is.”

Forrás:
Négy kormányablak nyílt ki Vas megyében; Pajor András; vaol.hu; 2015. január 30.