Skip to main content
egészségügyjog

Ezt várja 20 éve a magyar egészségügy

Szerző: 2015. február 1.No Comments

„A komplex átalakítást több mint húsz éve várja a szakma – mondta az InfoRádiónak az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója arra a sajtóhírre, miszerint már készül az új alapellátási törvény. Az előterjesztés szerint az alulfinanszírozottság, az orvosi kar elöregedése, és az ellátás hozzáférésének egyenlőtlenségei a legfőbb gyengeségek a rendszerben. A főigazgató azt mondta: az egyik legégetőbb kérdés, hogy a háziorvosok 40 százalékát adó, hatvan évnél idősebbeket pótolják-e majd a fiatalok.

A háziorvoslásban valóban jellemzőek az egyenlőtlenségek, de ettől függetlenül is rendkívül komoly gondot jelent a humán erőforrás. Nem is az orvoshiány, hanem a háziorvosoknak a korösszetétele, mert az átlag közelít a hatvanhoz – mondta az InfoRádiónak Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója.

Hozzátette: 1992 óta alapvető változás nem következett be az alapellátásban, tehát ha már csak az időt nézzük, és nem csak a problémákat, akkor is szükséges az egységes áttekintés. Erre lenne szükség, erre lenne jó egy törvény, és a törvény gondolata alapján egy olyan irányvonalat megszabni, amely komplex és minden problémával foglalkozik – mondta.

Balogh Sándor azt mondta: a praxisoknak a 40 százalékában dolgozik 60 év feletti kolléga, ami egy hihetetlenül magas arány. „A 30 év alatt praktizáló orvos kollégák száma az alapellátásban összesen 19”. A háziorvosok nagy része azért dolgozik, mert szereti, amit csinál, és természetesen szeretne ebből tisztességesen megélni. Hozzátette: nyilvánvalóan a jövőbeni várható finanszírozás-növekmény az idősebb kollégák megélhetését is segíti. De itt nem arra kell törekedni, hogy az idős kollégák meddig csinálják tovább, meddig folytatják a munkát, hanem hogy jönnek-e fiatalok.

Balogh Sándor szerint a háziorvosi pályát nem önmagában a finanszírozás növelése teszi vonzóvá, hanem sokkal inkább a társadalmi-szakmai megbecsülés, és egy megfelelő működési környezet.”

Forrás:
Ezt várja 20 éve a magyar egészségügy; InfoRádió; 2015. január 27.