Skip to main content
energiainformatikaInternet

Társadalmunk lelkiismerete a kulcs az energiafelhasználás csökkentéséhez?

Szerző: 2015. február 16.No Comments

„Mi motiválná Önt az elektromos energia felhasználásának csökkentésére: az, ha megtudná, hogy mennyi pénzt takarítana meg ezzel, vagy a tudat, hogy mennyi rákkeltő szennyeződés levegőbe jutását akadályozhatná meg?

Egy egyetemi kutatás bebizonyította, hogy a környezetszennyezés megszüntetése a legerőteljesebb motiváció – legalábbis Kaliforniában. Erről adott hírt a Climate News Network.

Azok az emberek, akik rendszeresen szembesültek azzal, hogy mennyi pénzt takaríthatnának meg, semmilyen változást nem mutattak, míg a környezetvédelmi előnyökre rámutató levelekkel bombázott lakosság átlagosan 8%-kal csökkentette az energiafelhasználását. A gyermekes családok még az átlagosnál is jóval nagyobb mértékben, 19%-kal csökkentették az energiafelhasználásukat.

„Úgy gondoljuk, hogy közérdeket összhangba kell hozni a magánérdekkel” – nyilatkozta Magali Delmas, a UCLA (University of California, Los Angeles) Környezet és Fenntarthatóság Intézetének professzora. „Az egészségről és a környezetről szóló levelünk arra emlékezteti az embereket, hogy a környezetvédelem értük és a gyermekeikért van.”

A résztvevőket két csoportra bontották. Mindkét csoport négy hónapig hetente egy e-mailt kapott, amiben arról tájékoztatták őket, hogy mennyivel több energiát használtak fel, mint a szomszédjuk. Az egyes számú csoportnak azt is leírták, hogy mennyivel többet költöttek energiára, mint a szomszédjuk, a második csoportot pedig arról tájékoztatták, hogy mennyivel több szennyeződést termeltek, mint a szomszédjuk, és emlékeztették őket, hogy a levegőszennyezés sok betegséggel hozható összefüggésbe, például a gyermekkori asztmával és a rákkkal is.

A pénzmegtakarítás ötlete azért működik kevésbé, mert az elektromos energia ára [viszonylag] meglehetősen alacsony, állítja Omar Asensio társszerző, az UCLA doktori hallgatója. „A legtöbb ember ezzel legfeljebb havi 4-6 dollárt tud megtakarítani, ami egy gyorséttermi menü vagy 4 liter tej ára.”

A kutatás 2012. márciustól júliusig tartott, és ezalatt a kutatók okosmérőket helyeztek el 118 háztartásban.

A kutatócsoport egy honlapot is létrehozott, ahol a lakók saját energiafelhasználásukat követhették, és ez lehetővé tette, hogy megfigyeljék egyes háztartási gépek áramfelhasználását. A lakók követhették a fogyasztás megugrását, amikor kinyitották a hűtőszekrény ajtaját és a stagnáló energiafogyasztást, amikor éjszakába nyúlóan dolgoztak a számítógépükön.

„Sok ember számára átláthatatlan az energia felhasználása” – közölte William Kaiser kutatásvezető, aki az okosmérők megtervezésében segédkezett. „A mi célunk az, hogy az emberek javítsanak az energiafelhasználásukon, hogy közvetlen eredményt érjenek el a környezetvédelemben.”

Érdekes lenne ezt a kísérletet Magyarországon is elvégezni. Vajon hasonló az eredményt kapnánk itt is?”

Forrás:
Társadalmunk lelkiismerete a kulcs az energiafelhasználás csökkentéséhez?; Bozsér Edina; Levegő Munkacsoport; 2015. február 11.