Skip to main content
Internetközigazgatási informatikapolitikatársadalom

Megvannak a netes konzultáció „sztárkérdései”

Szerző: 2015. február 18.No Comments

„Szűk két hete nyílt meg az internetkon.hu oldal, a tapasztalatokról Deutsch Tamás, a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos számolt be a Ma reggelben.

Február 3-án indult el az internetről szóló nemzeti konzultáció, az internetkon.hu című oldalon március 26-ig bárki javaslatot tehet 7 témakörben, mely kérdéseket vitassák meg a konzultáció során. A beérkezett javaslatokat áprilisban összesítik, majd a kormány 15-20 kérdést hagy jóvá, amelyeket május és július között lehet megválaszolni, végül a kabinet szeptemberben dönt arról, hogy milyen intézkedések hoznak meg – mondta el az M1 kedd reggeli műsorában a konzultációt vezető miniszterelnöki biztos.

Deutsch Tamás kiemelte: az indítás óta eltelt két hétben már több mint 35 ezren látogattak el a honlapra, több mint 3 ezren pedig kérdésjavaslatot is megfogalmaztak, ami szerinte azt jelenti, bevált az az elképzelés, hogy – a nemzeti konzultációk történetében először – nem szakértők, hanem a polgárok maguk fogalmazhatják meg azt a kérdéssort, amelyre aztán május és július között valamennyi 14 évnél idősebb honfitársunk választ adhat.

A miniszteri biztos elmondta azt is, már most vannak népszerű témakörök, az első egy hét „sztárkérdése” például az volt, helyes lenne-e, ha a digitális írástudás érdekében a magyar közoktatásban emelkedne a kötelező informatikaórák száma, azaz a közoktatás a mostaninál jobban segítene tájékozódni a digitális világ nyújtotta lehetőségek közt tájékozódni a felnövekvő nemzedéknek. Szép számmal érkezett kérdés azzal kapcsolatban is, hogy az állam valamilyen formában biztosítson-e ingyenes internet-hozzáférést bizonyos rászoruló csoportok (szociálisan hátrányos helyzetben lévők, fiatalok, idősek) számára.

Sokan tették fel azt a kérdést is, tegye-e kötelezővé jogszabály, hogy a vezetékesinternet-szolgáltatás területén – hasonlóan a skandináv államok gyakorlatához – az ország minden pontján legyen kötelező a szolgáltatók közti verseny, azaz a fogyasztó ne legyen kiszolgáltatott egy cégnek, hanem érdemben választhasson. Ez a kérdés egyébként – tette hozzá Deutsch – pontosan meg is mutatja az internetkonzultáció lényegét: az egyeztetés olyan válaszokat szülhet, amelyekből konkrét állami, kormányzati, önkormányzati cselekvés fakadhat.

A biztos azt mondta, abban bízik, hogy áprilisban több száz, de akár ezer különböző tartalmú kérdésből kell majd kiválasztania azt a 15-20-at, amelyre javaslatot tesz. Deutsch Tamás, miközben ismét megköszönte az MTVA-nak, hogy kiemelt médiapartnere az egyeztetésnek, hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció a teljes nyilvánosság előtt zajlik, így ahogy március 26-án a kérdések beküldésének határideje lejár, másnap az összeset nyilvánosságra hozzák, áprilisban pedig legkevesebb két komoly nyilvános konferencián is megvitatható lesz, hogy az általa elkészített javaslatcsomag helyes és megalapozott-e, és mi legyen a végső, 15-20-as kérdéssor.

Háttér: Orbán Viktor miniszterelnök tavaly október 31-én a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről. Deutsch Tamás ezt követően azt mondta, internetszolgáltatók, nagy multicégek, közepes- és kisvállalatok, internet-felhasználók, szakmai és társadalmi szervezetek, valamint a közélet politikán kívüli szereplői bevonásával szeretné megvitatni, milyen kérdésekben kérjék ki az emberek véleményét.”

Forrás:
Megvannak a netes konzultáció „sztárkérdései”; Híradó.hu; 2015. február 17.