Skip to main content
egészségügyjogközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Németországban 2016 elején lép életbe az új e-egészségügyi törvény

Szerző: 2015. február 18.No Comments

„A 2016-ban hatályba lépő új e-egészségügyi törvény az orvosi és adminisztratív alkalmazások mihamarabbi bevezetésére, az e-egészségügy akadályozásának megnehezítésére, kötelezően betartandó határidőkre, a biztonságra és interoperabilitásra helyezi a hangsúlyt.

A Német Szövetségi Kormány a biztonságos digitális kommunikációról és az egészségügyi alkalmazásokról szóló törvénytervezettel kívánja előmozdítani az egészségügyi rendszerben a digitalizálást. A 2016-tól érvénybe lépő törvény jutalmazza azokat az orvosokat, akik támogatják az elektronikus rendszer kiépülését és szankcionálja azokat, akik nem segítik annak elterjedését.

2016-17-ben a kórházak az elektronikus zárójelentések létrehozásáért fekvőbeteg kezelési esetenként 1 euró, a szerződéses orvosok és intézmények pedig azok beolvasásáért 50 cent díjat kapnak. 55 cent díjjal jutalmazzák az elektronikus adatok biztonságos továbbítását a szerződéses orvosok és intézmények részére. A sürgősségi adatok generálását és aktualizálását 2018. január 1-től szintén díjazzák. 2018. július 1. után egy százalékkal csökkentik azon orvosok finanszírozását, akik nem biztosítják praxisukban a törzsadatok menedzsmentjét.

2016. június 30-ig az orvosi praxisok, kórházak és kötelező betegbiztosítók telematikai infrastruktúrájának országos szinten késznek kell lenni az elektronikus egészségügyi kártya alkalmazásával a biztosítottak törzsadatainak online ellenőrzésére és aktualizálására. Amennyiben a Gematik társaság a biztosítotti törzsadatokkal és a sürgősségi adatokkal kapcsolatos munkák esetében az előírt határidőket nem tudja tartani, költségvetését 2017-től a 2014. évi szinthez képest egy százalékkal csökkentett mértékben fagyasztják be.

2016. október 1-től a gyógyszeres terápiák biztonságának javítása érdekében, azok a betegek, akik legalább 5 vényköteles készítményt szednek, igényt tarthatnak a háziorvos által elkészített, kezdetben papíralapú egységes gyógyszerelési tervre. A telematikai infrastruktúra kiépülése után a gyógyszerelési tervnek az elektronikus egészségügyi kártya használatával már elektronikus formában is elérhetőnek kell lennie. A tervben minden vényköteles és OTC készítményt, a készítmény felhasználására vonatozó tudnivalót és azokat az orvostechnikai eszközöket is dokumentálni szükséges, melyek a beteg gyógyszerelése szempontjából relevánsak. A háziorvosok a tervek elkészítéséért nem kapnak extra díjazást. A gyógyszerelési terv tartalmára és szerkezetére, valamint az ezek frissítésére vonatkozó előírásokat a Pénztári Orvosok Szövetségi Egyesülete, a Szövetségi Orvosi Kamara és a Gyógyszerészek Szövetségi Egyesülete 2016. április 30-ig dolgozza ki a Kötelező Betegpénztárak Csúcsszövetségével és a Német Kórháztársasággal együttműködésben.

Az interoperabilitás biztosítására a Gematik társaságnak kell elkészítenie az egészségügy területén alkalmazott technikai és szemantikai standardokat, profilokat és irányelveket tartalmazó interoperabilitási jegyzéket.

A Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetsége üdvözli a kötelező határidők bevezetését, hiszen az egészségpolitika az egységes telematikai infrastruktúra kiépülését ily módon világos előírások és szankciók bevezetésével támogatja. Pozitívnak tartják, hogy a jövőben az orvosi és adminisztratív alkalmazásokban már csak a Gematik társaság magas biztonságú és ellenőrzött megoldásai valósíthatóak meg, mivel így kiküszöbölhetők a kevésbé biztonságos és költséges párhuzamos rendszerek.

A kiegészítő pénztárak szerint az új határidők és szankciók az elektronikus egészségügyi projektnek új lendületet adhatnak és csökkenthetik – a főként szolgáltatást nyújtók oldalán tapasztalható – ellenállást. Szerintük azonban problematikusak a törvény által orvosok részére előírt pénzügyi ösztönzők, mert nehezen magyarázható, hogy az orvosok miért is kapnak az epikrízis beolvasásáért vagy elküldéséért extra térítést.

Források:
Referentenentwurf eines Gesetzes für sichere digitale Kommunikation und Anwendungen im Gesundheitswesen, 13. Januar 2015 (pdf)
Heike E. et al: Gesundheitstelematik: Anreize und Sanktionen per Gesetz, Dtsch Arztebl 2015; 112(4): A-115 / B-101 / C-97 (pdf)
Neisecke T.: E-Health-Gesetz: Zusammenstellung von 25 Statements zum Referentenentwurf (a törvényhez érkezett hozzászólások, vélemények)
APOTHEKE ADHOC/dpa: Medikationsplan kommt 2016 auf eGK

Forrás:
Németországban 2016 elején lép életbe az új e-egészségügyi törvény; HealthOnLine, GYEMSZI IRF; 2015. február 17.