Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

A digitális jártasságon múlik Anglia jövője

Szerző: 2015. február 23.No Comments

„Az Egyesült Királyság fordulóponthoz érkezett. Sürgősen meg kell oldani a digitális készségek terén fennálló jelentős hiányt, a következő kormánynak (választások lesznek) fontos feladata lesz ez – erre figyelmeztet a Felsőház („Lords) jelentése. Továbbá felhívja a figyelmet a technológiai változások hatására a munkaerőpiacra. A következő 25 évben az állások 35 százalékát fenyegeti az automatizálás veszélye.

Javaslataik a jövendő kormány számára

  • a digitális jártasságot alapvető iskolai tantárggyá kell tenni az angol és a matematika mellett;
  • az Internetet fontos, mindenki számára elérhető közműnek kell tekinteni;
  • központi kormányzati üggyé kell tenni az egységes kezdeményezéssé (Digitális Napirend) formált digitális törekvéseket.

A jelentés szerint a társadalom és az angol régiók bizonyos szektorai elmaradnak a fejlődésben, nagy károkat okozva a gazdaságnak. Az ipar egyébként alapvető szerepet játszik a megfelelő készségek kialakításában a munkahelyeken, a felső- és felnőttoktatásban, az iskolákban.

Nincsenek összehangolva a különböző kormányzati, digitális kezdeményezések. Jelenleg ezek négy miniszter, egy munkacsoport, egy bizottság és egy kormányzati szervezet között oszlanak meg. A jelentés szerint ez fényesen bizonyítja, hogy szükséges lenne egy egységes Digitális Napirendre, amelyért egyetlen miniszter felelne.”

Forrás:
Lords say digital skills will make or break the UK; UK Parliament; 2015. február 17. (számos a jelentéshez tartozó letölthető anyag)