Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldön

Forrásfelszabadítás Európa növekedése érdekében – az Európai Bizottság a tőkepiaci unióról folytat konzultációt

Szerző: 2015. február 23.No Comments

„Az Európai Bizottság ma elindította mérföldkő értékű projektjét, amelynek célja – a tőke valóban egységes piacát létrehozva – források felszabadítása az európai vállalkozások számára és a növekedés fellendítése az EU 28 tagállamában.

A tőkepiaci unió célja az Unión belüli, határokon átnyúló befektetéseket és a vállalkozások finanszírozáshoz jutását akadályozó korlátok felszámolása. A jelenlegi környezet nem túl kedvező a vállalkozások számára, amelyek továbbra is erőteljesen függnek a bankoktól és viszonylag kisebb mértékben támaszkodnak a tőkepiacokra. A világ más részein ennek éppen az ellenkezője figyelhető meg. A teljes egészében működő egységes tőkepiac kínálta lehetőségeket jól példázza az Egyesült Államok kockázatitőke-piaca: hasonló mértékű integráltság esetén 2008 és 2013 között akár 90 milliárd euróval több forrás állt volna a vállalkozások rendelkezésére az EU-ban.

A tőkepiaci unió segítségével a Bizottság meg akarja szüntetni a finanszírozást igénylők és a befektetők közötti akadályokat, és a lehető leghatékonyabbá kívánja tenni a rendelkezésre álló források megfelelő helyre való eljuttatásának rendszerét, a befektetési láncot.

A Bizottság szerdán zöld könyv formájában három hónapos konzultációt indított, amelynek eredményére építve cselekvési tervet kíván kidolgozni a nem banki források felszabadítására, hogy az induló vállalkozások felvirágozhassanak, a nagyobb vállalkozások pedig tovább terjeszkedhessenek. A tőkepiaci unió hosszú távú projekt, amelyhez sok éven keresztül tartós erőfeszítésekre lesz szükség, bár egyes területeken akár már az elkövetkező hónapokban érzékelhető lesz az elért haladás…”

Forrás:
Forrásfelszabadítás Európa növekedése érdekében – az Európai Bizottság a tőkepiaci unióról folytat konzultációt; Európai Bizottság; 2015. február 18. (sajtóközlemény)