Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak

Szerző: 2015. február 25.No Comments

„Siklós város minden pénze a zárolt DRB Bankban van. Az önkormányzat minden kifizetést leállított. Marenics János polgármester az MNO-nak elmondta: azonnali intézkedésekről kellett dönteniük, hogy elkerüljék a katasztrófát.

Nagyon sajnálatos helyzet ez egy kisváros életében – panaszolta az MNO-nak Marenics János (független), Siklós polgármestere. Minden pénzük a DRB Bankban van, nincs teli páncélszekrényük, nincs miből áthidalni a helyzetet, összesen százezer forintjuk sincs a házipénztárban. Ismert, a Magyar Nemzeti Bank kedden a Buda-Cash Brókerház botrányával összefüggésben a Dél-dunántúli Regionális Banknál (DRB) is a betétkifizetés korlátozását rendelte el, Siklós önkormányzatának mind a 170 millió bent ragadt így a pénzintézetben.

A kedd délutánra összehívott rendkívüli testületi ülésen egyhangú döntéseket hoztak. „Mindent leállítottunk, senki nem vehet egy tollat sem” – mondta Marenics János. Döntöttek arról is, hogy szerda reggel hatvan aktivistát küldenek ki ötezer levéllel, hogy senki se fizesse be a helyi adókat. De a csekkeket már kiküldték, így az arra költött egy-kétmillió elveszett. Sokan azonban már fizettek, így ő is. Ez is mind beragadt most a DRB-nél.

Hónap vége van, több mint 200 ember fizetését kell megoldani, 300-nál is többen várják a segélyt – ecseteli a legsürgetőbb feladatokat. Utóbbira ráadásul már megérkezett az államkincstártól a tízmillió forint – így az is beragadt. A mintegy 120 közfoglalkoztatott bérét sikerült megmenteni, mivel még időben értesítették a munkaügyi központot, hogy ne indítsa el az utalást. Most majd valószínűleg berendelik a munkásokat és úgy fizetik ki őket, sokuknak még számlája sincs. A segélyeket viszont csak később tudják kiutalni.

A vezetők kaphatnak utoljára pénzt
A héten érkező 30 milliós állami támogatást átirányítják, az szűkösen elég lesz a bérekre, a keret kimerülése esetén a polgármester és a vezetők közül kerülhetnek ki azok, akik csak később kapják meg a fizetésüket.

Az állami adósságátvállalás után végre kimásztak a csapdából, a tavaly megspórolt pénzzel be tudták tömni a lyukakat. A polgármester nagyon el van keseredve, mint mondta, vágyaik-céljaik voltak, ipari parkot akartak.

A probléma ráadásul nem csak Siklóst érinti, Marenics János úgy tudja, hogy mintegy 20 környékbeli kisebb önkormányzat pénze ragadt bent rajtuk kívül a DRB Bankban. A kistérség egészségügyi-szociális intézményeinek is húszmillió forintját érinti a zárolás. Ráadásul az megjósolhatatlan, hogy országosan hány önkormányzat került most bajba. A polgármester hangsúlyozta: nem bűvészkedtek, nem trükköztek, egyszerűen bent tartották a pénzüket a bankban.

Számlahalmok
A héten lenne aktuális az áfafizetés a kincstár felé, az most elmarad, tárgyalnak majd a NAV-val a halasztásról. Továbbá a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felé is be kellene fizetniük a következő napokban az aktuális nyolcmillió forintot az átvett iskola után, ez sem fog menni. A polgármester szerint viszont legalább az ott dolgozók bére biztosított, hiszen a Klik őket a központból ki tudja fizetni.

A vár felújításánál is van egy húszmilliós számla, amit még ki kellett volna fizetni március 15. előtt, valószínűleg erre sem kerülhet majd sor.

„Nekünk kötelező feladataink vannak, mint például az óvoda, bölcsőde működtetése, ez nem játék” – mondja felháborodottan Marenics. Ott vannak a gyerekek, ételt kell nekik adni, fűteni kell. Ráadásul a település tulajdonában lévő fűtőműnek szintén fizetnie kell a számláit.

A polgármester felidézi: egyáltalán nem tetszett neki, amikor a siklósi takarékot szétverték, majd létrehozták belőle a DRB Bankot. Viszont mivel helyi pénzintézetről volt szó, amely helyi munkaerőt alkalmazott, így maradt számlavezetőjük, ráadásul otthonos is volt, nem voltak problémáik egymással. „Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez történik, nem értem, hogy jutottunk idáig.” A polgármester felfoghatatlannak tartja, hogy szélhámosok elvehetik több ezer ember pénzét.

Teendők sora
És hogy mi lesz most? Már szerdán megkeresik a három, helyben fiókkal rendelkező pénzintézetet, hogy ajánlatot kérjenek tőlük a számlavezetésre. A képviselő-testület már pénteken összeül és választ közülük, így Marenics úgy számol, hogy hétfőn már számlát nyithatnak. Az biztos, hogy olyan ajánlatot várnak majd, aki ad 40-50 millió forintot kezdésnek, hogy rendezni tudják a soraikat. Hiszen a bankok látják a pénzforgalmukat, tudják, hogy megvan az a 172 millió forintja Siklósnak, ami rá is fog kerülni a számlára.

Már felvette a kapcsolatot Tiffán Zsolttal, a térség országgyűlési képviselőjével, aki segítséget ígért, úgy számolnak, hogy az államtól érkezik majd gyorssegély, hiszen tételesen el tudnak számolni a pénzükkel. A kincstár felé aztán majd a DRB Bank rendezi a helyzetet.

„Egymást fogják taposni az emberek”
A polgármester próbálta elérni a pénzintézet vezetőit, de nem járt sikerrel. Az ügyintézőket felhívta, hogy szervezzék meg szerdától az esti nyitva tartást, „ez a minimum”. Hiszen „reggeltől egymást fogják taposni az emberek, hogy kivegyék a kis pénzüket”. Már csak azért is különösen sürgető a helyzet megoldása, mivel a siklósiak nem nagypénzű emberek, a polgármester szerint nagy részüknél már 20–22-én elfogy a pénz. Többségükben olyanokról van szó, akiknek 120 ezer forint körül van a bruttójuk, néhány havi megtakarításuk van csak a bankban – teszi hozzá, megemlítve azt is: a pánik már érezhető a településen.

Ráadásul ez a helyzet láncreakciót indíthat el, hiszen aki nem kapja meg a pénzét, az elmarad a számláival, a boltokban sem fog vásárolni. „Mindenkinek meg kell oldani a problémáját, az élet nem állhat meg” – hangsúlyozza Marenics.”

Forrás:
Siklósi jajkiáltás: százezer forintja sem maradt az önkormányzatnak; Bittner Levente; mno.hu; 2015. február 24.