Skip to main content
energiagazdaságközigazgatás: külföldöntársadalomtechnikatudomány

A 2015-ös esztendő a „Jövő városa” éve a német tudományos világban

Szerző: 2015. február 27.No Comments

„A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) 2000 – ben indította útjára azt a kezdeményezést, hogy minden évet egy-egy tudományos témának szentelnek Németországban. 2015 a „Jövő városának” az éve. A tudományos év eseményei iránti érdeklődés nagyságát mutatja, hogy az elmúlt esztendők során közel 800 partner vett részt a politikai, a gazdasági, a tudományos világ és a civil társadalom részéről az országszerte megvalósuló kétezer programban. Idén a cél az, hogy minél többen kezdjenek eszmét cserélni arról, hogyan kellene működtetni a jövő fenntartható, környezetbarát városát.

A 2015-ös esztendőben a „Jövő városa” témája áll a középpontban: a városok ugyanis kiemelt szerepet játszanak egy-egy ország, régió lakosságának életszínvonalának növekedése során. Hiszen az általában együtt jár a városi lakosság arányának az emelkedésével. Németországban napjainkban három emberből kettő városban él, az energiafelhasználás ¾-e őket terheli és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásnak 70%-nak a kibocsátásáért felelősek. Ezért elmondható, hogy egy fenntartható városfejlesztési terv hatékony megvalósításához az ott élő lakosokat kell megnyerni.

A tudományos év során lehetőség nyílik arra, hogy az állampolgárok közösen a tudományos és a politikai élet szereplőivel fejlesztési ötleteket fogalmazzanak meg, azokat kipróbálják és végül a gyakorlatba átültessék.

A következő tématerületek kerülnek górcső alá rendezvények, workshopok, pódiumbeszélgetések stb. formájában: a belvárosok túlzsúfoltsága, a hátrányos helyzetű városrészek épületeinek rendbehozatala, energia és klímapolitikai kérdések, közlekedési infrastruktúrák, a városi közösségek és a közöttük zajló kommunikációs csatornák új formái, szociális ellátórendszerek, élelmiszerbiztonság.

Kiemelt programok a tudományos évhez kapcsolódóan

  • Országos szintű verseny a városok között egy-egy város vagy városrész átalakítását, valamint annak gyakorlati megvalósítását célzó terveik tekintetében.
  • Iskolai akció – az általános iskola felső tagozatosai „kiskutatóként” mutatkozhatnak be városukban.
  • „Kutatók az iskolában”: a programba azon tudósok és kutatók vehetnek részt, akik szeretnék kutatási tevékenységeiket bemutatni a felnövekvő nemzedékeknek és a kutatási tevékenység iránt érdeklődőknek. Bővebb információ: www.forschungsboerse.de
  • „Tudáshajó”: az „MS Tudomány” elnevezésű kiállításhajó májustól közel harminc városba jut el Németországban. Bővebb információ: www.ms-wissenschaft.de

A tudományos év rendezvénysorozatához városi szervezetek, kutatási intézetek, felsőoktatási intézmények, vállalkozók, szövetségek és nem kormányzati szervek csatlakozhatnak programjaikkal. Tevékenységeik – melyek a fenntartható városfejlesztést szolgálják – így a nyilvánosság elé kerülnek. A cél az, hogy közösen gondolkozzon a tudományos, a politikai, a gazdasági és a civil szféra a „jövő városára” vonatkozó fejlesztési elképzelésekről, tervekről és együtt lépjenek fel ezen a téren.

Hivatalos megnyitóját 2015. február 19-én tartják a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium berlini épületében.

A német kormány létrehozta a „Jövő városa” c. nemzeti platformot is, mellyel keretet kíván biztosítani az új kutatási és innovációs stratégiák kidolgozásához ezen a téren. Segít az intézkedési területek beazonosításában, s ezáltal hozzájárul a települések fenntartható fejlődéséhez. Célja, hogy elősegítse szén-dioxid kibocsátás szegény, energiahatékony és a klímaváltozáshoz alkalmazkodni tudó városok létrejöttét. Lehetőséget biztosít a véleménynyilvánításra a politikai, a kutatási, a gazdasági világ, valamint a civil táradalom és a városok vezetése számára.

A platform programja a Hightech–stratégiában meghatározott célkitűzésekből következik. A német szövetségi kormány kezdeményezésére tudományos, gazdasági és a politikai szakértők alkották meg.

Bővebb információk a 2015. évi tudományos évről és „Jövő városa” nemzeti platformról itt találhatók:
http://www.digital-ist.de/wissenschaftsjahr-2015.html
http://www.nationale-plattform-zukunftsstadt.de/

Forrás:
A 2015-ös esztendő a „Jövő városa” éve a német tudományos világban; Pászti-Márkus Eszter, TéT attasé; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; 2015. január 14.
Lásd még: Wissenschaftsjahr „Zukunftsstadt” eröffnet és Wettbewerb „Zukunftsstadt” läuft an: Visionen für die urbane Welt gesucht; mindkettő a Bundesministerium für Bildung und Forschung-tól