Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Tud fizetést adni márciusban a siklósi önkormányzat

Szerző: 2015. március 1.No Comments

„Siklós ki tudja fizetni a hivatali dolgozók, az intézményi alkalmazottak és a közmunkások márciusi bérét, az önkormányzat hosszú távú működésének biztosítására azonban megoldást kell találni – mondta pénteken a város polgármestere. Marenics János szerint jövő héten utalják a fizetéseket. A DRB Bank miatt került bajba a héten az önkormányzat.

A város új számlavezető bankja, az OTP a várható adóbevételek 30 százalékáig forrást biztosít az önkormányzatnak. Emellett egy most esedékes 30 millió forintos állami támogatás már nem a DRB-hez, hanem a Magyar Államkincstárhoz érkezik, a kincstár pedig megállapodott a munkaügyi központtal a 150 közmunkás bérének kifizetéséről. Ennek köszönhető, hogy lesz márciusban fizetés – magyarázta a polgármester.

Hozzátette: a 300 helyi családot érintő, 10-11 millió forint összegű segély „bennragadt a DRB-nél”, de néhány napon belül ebben az ügyben is döntés születik.

A Buda-Cash-ügy és a város számlavezető bankját, a DRB-t érintő kifizetési korlátozások miatt az önkormányzat racionalizálja működését, csökkenteni a kiadásait – mondta még.

Az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokkal, kimutatásokkal a polgármester csütörtökön Budapestre utazott. Bár Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval házelnökkel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel nem tudott ugyan találkozni, de beosztottjaikat tájékoztatta a Siklóson kialakult helyzetről. A kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak mielőbb meg kell találnia Siklós és a hasonló helyzetbe jutott önkormányzatok hosszú távú működésének módját, hiszen a számlákat be kell fizetni, a gyermekétkeztetést, a szociális és orvosi ellátást biztosítani kell – jelezte a polgármester.

Marenics János aggodalmának adott hangot amiatt, hogy mivel a siklósiak jelentős része, köztük vállalkozók nem jutnak hozzá a pénzükhöz, nem tudnak időben adót fizetni, ami tovább rontja a város helyzetét.

Emlékeztetett: a városnak 172 millió forintja van a DRB-nél, és abban bízik, hogy a korlátozás feloldásával hozzájuthatnak a pénzhez.

A polgármester nem tartja kizártnak, hogy a bajba jutott önkormányzatoknál szükség lehet költségvetésük módosítására, és bizonyos feladatok feladására.”

Forrás:
Tud fizetést adni márciusban a siklósi önkormányzat; HVG.hu/MTI; 2015. február 27.