Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyartudomány

A Bizottság segíti a Tagállamokat kutatási és innovációs rendszereik megújításában (Szakpolitika Támogatási Eszköz)

Szerző: 2015. március 3.One Comment

„Az Európai Bizottság a mai napon elindította az új Szakpolitika Támogatási Eszközt (Policy Support Facility, PSF) melynek célja az EU tagállamok támogatása kutatás és innováció-politikáik megreformálásában. Az ilyen reformok elsőbbséget élveznek az uniós gazdaságpolitika területén, mivel a jól működő kutatási és innovációs rendszerek képesek újraindítani a gazdasági növekedést és munkahelyteremtést. Bulgária és Magyarország az első országok, amelyek igénybe veszik az eszköz által nyújtott támogatást.

Carlos Moedas kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztos a következőképp nyilatkozott: „A válságból való kilábaláshoz, a növekedéshez és munkahelyteremtéshez szükséges szilárd alapok megteremtése érdekében minden európai uniós tagállamnak meg kell újítania kutatási és innovációs rendszereit. Együtt kell működnünk a szükséges reformok beazonosítása és végrehajtása során, mert ezek kulcsfontosságúak a fenntartható fejlődés elérésében.”

Bulgária az első tagállam mely úgy döntött, hogy igénybe veszi a PSF-t. Az Európai Bizottság támogatásával, hat vezető szakértő és más országból felkért kormányzati tisztviselő fogja lefolytatni Bulgária szakértői értékelését (peer review) és javaslatokat tesznek a kutatásfinanszírozás, a kutatói életpálya, illetve a tudomány és a gazdaság közötti tudástranszfer javítására.
Todor Tanev, Bulgária oktatásért és tudományért felelős minisztere így nyilatkozott: „Nagyra értékelem, hogy Bulgária lehet az új Szakpolitika Támogatási Eszköz első hivatalos felhasználója. Ez az eszköz segíteni fog minket a kutatási és innovációs rendszerünk hatékonyabbá tételéhez szükséges irányítási rendszerbeli reformok elindításában. A szakértői értékelés eredményei hozzájárulnak az Oktatási és Tudományos Minisztérium, illetve a kormány arra irányuló törekvéseihez, hogy Bulgária tudományos és az innovációs kapacitását növelje és azt sokkal inkább eredmény központúvá és a társadalom számára hasznosabbá tegye.”

Mindemellett az Európai Bizottság Magyarországgal is megállapodott, hogy támogatást nyújt egy, az év végén sorra kerülő szakértői értékelésre való felkészüléshez. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József kifejezte elkötelezettségét az új kezdeményezés iránt. „A Szakpolitika Támogatási Eszközt (PSF) a Horizont2020 Keretprogram alatt működő olyan új eszköznek tartjuk, amely támogat minket, döntéshozókat a magyar kutatási és innovációs politika továbbfejlesztésében. A kiváló szakértői csoporttal történő közös munka által a pre-peer review, és az azt követő peer review segíteni fog minket a magyar kutatási és innovációs irányítási rendszer folyamatban lévő átalakításában”.

Háttér-információk:
A Szakpolitika Támogatási Eszköz egy olyan új eszköz az EU tagállamok kormányainak gyakorlati támogatására, amely segíti a szükséges reformok meghatározását, végrehajtását és értékelését a közfinanszírozás minőségének javítása (például a közfinanszírozás versenyelvűvé tétele és az egyetemek teljesítmény alapú értékelésének bevezetése, vagy az egyetemek és az üzleti élet együttműködésének ösztönzése) érdekében. Lehetővé teszi, hogy más országok kormányzati tisztviselői is hozzájáruljanak egy tagállam kutatási és innovációs politikái hatékonyságának értékeléséhez, emellett biztosítja, hogy színvonalas független szakértők is bevonásra kerüljenek a munkába. A PSF finanszírozását a Horizont 2020, az EU kutatási és innovációs programja biztosítja akár 20 millió euró értékben.

A 2015. évi éves növekedési jelentés a kutatást és innovációt (K+I) a hét prioritás egyikeként határozta meg a beruházások és a növekedés ösztönzéséhez szükséges tagállami strukturális reformok között. Hangsúlyozza az állami kiadások hatásosságának növelését jobb kutatási és innovációs stratégiák, programok és intézmények révén, valamint a vállalati innovációt ösztönző befektetésbarát környezetet biztosító reformok végrehajtását.

További információ:
Horizon 2020
2015-ös éves növekedési jelentés

Forrás:
A Bizottság segíti a Tagállamokat kutatási és innovációs rendszereik megújításában; Európai Bizottság; 2015. március 3.