Skip to main content
informatikajog

A biometrikus azonosítás adatvédelmi kockázatai

Szerző: 2015. március 5.No Comments

„Újabb biometrikus azonosításon alapuló fizetési rendszerek jelennek meg. Ma már lehet ujjlenyomattal, szívveréssel, öltöny közelítéssel, tenyér erezettel, sőt, akár köhintéssel is fizetni. Legalábbis a technológia adott.

Érvek a biometrikus azonosítás mellett
Praktikus dolog biometrikus azonosítóval fizetni, hiszen ujjunk, tenyerünk és szívünk mindig nálunk van. A bankkártyával ellentétben nem hagyjuk otthon, nem veszítjük el, nem rongálódik meg… és sorolhatnánk. A kártyához tartozó PIN kódot elfelejthetjük vagy épp nem biztonságos helyre írjuk fel, átadjuk másnak, aki visszaél vele. Ezeket a kockázatokat a biometrikus azonosítással kivédjük.

Adatvédelmi aggályok
Mivel a biometrikus azonosítás során nem egy képzett azonosítóval azonosítanak, hanem az érintett személyt maga természetes jellemzőjével, fokozott a kockázata annak, hogy leplezett technikákkal, tudtán kívül azonosítsák és kövessék.

Képes például a szívritmus azonosításon alapuló rendszer arra is, hogy a munkáltató a dolgozót tudtán kívül azonosítsa, megfigyelje aktuális egészségi állapotát, esetleg a szívritmusa alapján a munkavégzését ellenőrizze és ezáltal befolyásolja a viselkedését. Akár egy szobakerékpárhoz hasonló módon, alacsony szívritmus esetén több feladatot ad a gép a dolgozó részére…

A másik veszély, hogy bár azt gondoljuk, a biometrikus azonosítás 100% hitelességű, ez még sincs így. A köztudatban hitelesnek gondolják a biometrikus azonosítást, a biometrikus azonosító rendszer használata során tárolt információkat megkérdőjelezhetetlen igazságnak tekintik, így hamis következtetések levonására alkalmas, pl. az illető tényleg ott volt-e a gyilkosság helyszínén vagy sem.

Ehhez kapcsolódik a személyazonosság lopás, mely szintén helyrehozhatatlan károkat eredményezhet. Míg a PIN kóddal, egyéb más azonosítási móddal új azonosítót kap az ügyfél visszaélés esetén, a biometrikus azonosításnál ez nem lehetséges.
Az automatizált adatfeldolgozás e körben fokozottan eredményezhet megbélyegzést, diszkriminatív vagy más jellegű visszaélést.

Ha gyermekeink abban a közegben nőnek fel, hogy adataikat sok helyen sok embernek kiszolgáltathatják, könnyebben adnak meg magukról egyéb adatokat is, pl. meztelen fotókat, melyek későbbi visszaélés esetén az öngyilkosságba is kergetheti az áldozatot.

Az adatvédelem nincs a fejlődés ellen, de garanciális elemeket kell beépíteni az azonosító rendszerekbe, hogy a fentiek és más visszaélések elkerülhetők legyenek. A veszélyekre nem szoktak gondolni a rendszerek telepítői, fejlesztői a tapasztalatok szerint…”

Forrás:
A biometrikus azonosítás adatvédelmi kockázatai; Adatvédelmi szakértő blogja; 2015. március 3. [A webhelyen további, a témához kapcsolódó információ található.]