Feljegyzés az amerikai népnek az adatok felszabadításáról

Áttekintés: Mi is az az adattudomány és miért fontos?
Elérkezett az adatok kora. A közösségi értékeléssel készült termékismertetőktől a valós idejű közlekedési figyelmeztetésekig a „nagy adatok” életünk részévé váltak. Kutatói becslés szerint 2013-ban körülbelül 4 zettabájtnyi adat volt világszerte…A létező adatok zömét az utóbbi években hozták létre és az adatmennyiség robbanásszerű növekedése folytatódni fog. Ebben a helyzetben az adattudomány – az képesség, hogy a nagyon nagy és összetett adathalmazok alapján jobban megértsük a dolgokat és a világot – alapvető fontosságú.

Bár a vállalkozások számos esetben felhasználják az adatokat, hogy versenyelőnyre tegyenek szert, de a nagy adatokkal és az adattudománnyal kapcsolatos tevékenység nyeresége aránytalanul nagy mértékben az Internettel kapcsolatos műszaki eljárásokhoz (közösségi média, keresés, e-kereskedelem) kötődik. Ennek ellenére az adatokra alapozó átalakulás más területeken is a küszöbön áll. Ilyen például a precíziós egészségügy az intelligensebb egészségügy más formáival együtt, az egyénre szabott oktatásügy, a tárgyak Internete (Internet of Things), az egymással kommunikáló eszközök és érzékelők világa.

Az Obama-kormányzat számára fontos az adatok felhasználása a jobb kormányzat működés és a néppel folytatott kommunikáció megjavítása miatt. 2013. május 9-én Obama elnök aláírta az 13642. számú elnöki utasítást, amely a nyílt és gépileg olvasható formátumú adatokat tette a kormányzati információ alapjává. Az elmúlt néhány évben a kormányzat számos nyíltadat-kezdeményezést indított, hogy felgyorsítsa és kiterjessze a nyílt adatokkal kapcsolatos kezdeményezéseket a kormányzat területén, mindenki számára könnyen elérhetővé tegye azokat az értékes adatokat, amelyeket egyébként az adófizetők dollárjaiból hoztak létre…

Mivel jelentős haszonnal járhat az ország számára, ha felelős és alkotó módon használjuk a közadatokat, ezért fontos, hogy együttműködve folytonosan tágítsuk az adattudomány határait. Tekintettel a jelen kormányzat által az adatoknak tulajdonított fontosságnak és az ennek nyomán kibontakozó lendületnek, most jött el az ideje annak, hogy megteremtsük a tartós alapokat a közjó érdekében felhasznált adatok számára. A magam részéről ezért térek vissza, a magánszektorban eltöltött hosszú idő után, a szövetségi kormányzat állományába, hogy a kormányzat Technikai Főigazgatójának (Chief Technology Officer) helyetteseként és az Adatügyi Főigazgatóként a szövetségi kormányzat adatpolitikáját vezessem.

A szervezetek egyre jobban felismerik, hogy az előnyök maximalizálása megköveteli az adatokkal kapcsolatos feladatok irányítására egy felelős vezető kinevezését. Számos vállalkozás, önkormányzat, szövetségi szervezet már megtette ezt. Ez így kinevezett vezetőket Adatügyi Főigazgatónak (Chief Data Officer – CDO) vagy Adattudományi Főigazgatónak (Chief Data Scientist – CDS) hívják. Az a szerepük, hogy segítsék szervezeteiket, hogy az adatokkal kapcsolatos tevékenység szervezett és hatásos formában az üzleti (vagy a közigazgatás esetében szervezeti) célok szolgálatában álljon.

Az Egyesült Államok első Adattudományi Főigazgatójának szerepe
A fentiekből következőleg az lesz a feladatom, hogy felelősségteljes és megfelelő módon biztosítsam az adatforrásokat, ezek feldolgozását és felhasználását, hogy elősegítsük az átláthatóságot, biztonságot nyújtsunk, támogassuk az innovációt, mindezt az amerikai nép érdekében, hogy maximalizáljuk az adatokra fordított nemzeti befektetések megtérülését.

Ezek alapján, mi is tulajdonképpen a teendőm? Kezdetben négy tevékenységre fogok összpontosítani:

  • Távlatos elképzelés kidolgozása arra, hogy a szövetségi kormányzat által kezelt adatok a maximális társadalmi hasznot nyújtsanak.
  • Országos adatpolitika kialakítása, amely lehetővé teszi a közös szolgáltatásokat és előre mutató eljárásokat, biztosítva nemzetünk vezető szerepét az adatok korában.
  • A szövetségi kormányzat szervezeteivel együttműködve kialakítani a legjobb adatkezelési gyakorlatokat és biztosítani az adatbázisok hosszútávú fenntarthatóságát.
  • A legjobb adattudományi szakértők megnyerése és megtartása a közszolgálati adattudomány számára, a fenti célok érdekében, továbbá összekötő kapocsként tevékenykedni a kormányzat, tudományos világ és az ipar között.

Feladataim teljesítésében számos területet kiemelten fogok kezelni, beleértve az alábbiakat:

  • Precíziós egészségügy. Az egészségügyi és genomikai adatok hihetetlen esélyt adnak arra, hogy az egy kaptafára felhúzott egészségügyet átalakítsuk egy ténylegesen személyre szabott rendszerré, amely tekintettel van a génekben, környezetekben és életstílusokban megnyilvánuló egyéni különbségekre, hogy így optimális megelőzést és gyógyítást tudjon nyújtani. A közösségi és magán erőfeszítések összehangolásával az Elnök Precíziós Egészségügyi Kezdeményezése keretében, azon fogunk dolgozni, hogy segítsük megteremteni az adatokon alapuló, felelősségteljes és biztonságos egészségügyet.
  • Használható adattermékek. Az Elnök 13642-es utasítása a gépileg olvasható adatokról hatalmas lehetőséget ad arra, hogy termékeny módon hozzunk összefüggésbe adatkészleteket. A kihívás az, hogy a nyílt adatok szükségesek, de nem minden esetben elegendőek. Ezért azon fogunk dolgozni, hogy ne csak nyers adatkészleteket, hanem olyan hozzáadott értéket képviselő „adattermékeket” hozzunk létre, melyek számos forrásból származó adatokat integrálnak és mutatnak be hasznos módon.
  • Felelősségteljes adattudomány. Gondosan és megfontoltan fogunk dolgozni annak biztosítására, hogy az adattudományi politika védje a magánszférát és figyelemmel legyen a társadalmi és etikai következményekre.

Forrás:
A Memo to the American People from U.S. Chief Data Scientist Dr. DJ Patil. Unleashing the Power of Data to Serve the American People; D.J. Patil; The White House; 2015. február 20.
Lásd még: Putting the Power of Data to Work for America; D.J. Patil; The White House; 2015. február 25.
D.J. Patil; The White House
D.J. Patil a Twitteren
DJ Patil @ Strata + Hadoop 2015; D.J. Pati előadása, Obama bevezetőjével; 2015. március 5.(videó)
Lásd még: Executive Order — Making Open and Machine Readable the New Default for Government Information (Executive Order 13642); The White House; 2013. május 9.
The Precision Medicine Initiative: Data-Driven Treatments as Unique as Your Own Body és FACT SHEET: President Obama’s Precision Medicine Initiative

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, közigazgatás:külföldön, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.