Skip to main content
közigazgatás: magyar

Almásfüzitő 700 milliója is beragadt a Buda-Cash botrány miatt

Szerző: 2015. március 9.No Comments

„Karánsebesy Lukács, Almásfüzitő polgármestere a Hír Tv-ben elmondta: pár hete is kaptak olyan nyilatkozatot, hogy portfóliójuk létezik a Buda-Cashnél, ahova egyébként 2011-ben a PSZÁF javaslatára vitték át a település megtakarításait.

Almásfüzitő önkormányzatának több mint 700 millió forintja ragadt benn a Buda-Cash-botrány nyomán. Karánsebesy Lukács, a település polgármestere a Hír TV-nek elmondta: ez az összeg 12 év megtakarítását jelenti, portfóliójuk az egykori PSZÁF javaslatára, 2011-ben vitték át a Buda-Cash Brókerházhoz, korábbi szolgáltatójuk megszűnése miatt. A község vezetője hangsúlyozta: az összeg jelentős részét magyar állampapírban tartották, ebből a megtakarításból tudtak évente fejleszteni, beruházni a településen.

Almásfüzitő vezetése a jegybankelnöktől kért levélben segítséget; abban bíznak, hogy az MNB segítségével legalább a lejáró állampapírjaik összegéhez, az idei költségvetésbe már betervezett 23 millió forinthoz hozzá tudnak jutni.

– Sajnos óriási pénzről van itt szó, legalábbis egy kistelepülés életében ez óriási pénz. Névértéken több mint 700 millió forint. Maga a befektetés is, úgy gondolom, hogy tényleg a biztonság irányába volt teljes mértékben kihegyezve, hisz a portfólió 87,5 százaléka magyar állampapírban van. Nem véletlenül mondom, hogy van, mert még a legutóbbi hetekben is erről nyilatkozatunk van, hogy létezik ez a portfólió számunkra – mondta Karánsebesy Lukács.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Magyarország élőben című műsorban azt mondta, a kedvezőbb kamatra spekuláló helyhatóságok más elbírálás alá esnek majd.

– Én nem zárom ki, ha olyan helyzet állna elő, hogy az önkormányzat nem tudja a béreket vagy a szociális segélyeket kifizetni, akkor az államnak segíteni kell, közbe kell lépnie. Ha azonban olyan dologról van szó, hogy egy önkormányzat a pénzét azért parkoltatta egy ilyen pénzintézetnél, mert úgy gondolta, hogy a kamatok kedvezőbbek, akkor azt gondolom, hogy ez más elbírálás alá esik – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.”

Forrás:
Almásfüzitő 700 milliója is beragadt a Buda-Cash botrány miatt; kemma.hu; 2015. március 3.