Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az önkormányzatok többsége jobban jár márciustól

Szerző: 2015. március 13.No Comments

„A települési támogatások márciustól hatályos új rendszerével 760 önkormányzat jár rosszabbul, 2417 viszont jobban a jelenlegi szabályozáshoz képest – mondta az InfoRádiónak Pogácsás Tibor. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hozzátette: terveik szerint finanszírozási okokból senkinek nem kell csökkenteni a segélyét.

Financiális okok miatt egyetlen önkormányzatnak sem kell semmiféle segélytípust elhárítani vagy megszüntetni – fogalmazott az InfoRádiónak Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Kifejtette: szociális ellátásra mintegy 3,3 milliárd forinttal országos szinten több jut a települések esetében. Az viszont tény, hogy változik, részben differenciálódik azon önkormányzatok köre, amelyek a teljes támogatást megkapják. „Úgy számolunk, hogy 760 olyan önkormányzat van, amely valamilyen mértékben kevesebb támogatást kap, és 2417 olyan önkormányzat lesz, amelyek több támogatást kapnak”.

A forrás Pogácsás Tibor tájékoztatása szerint egyértelműen rendelkezésre áll, 30,5 milliárd forint a költségvetésben van, illetve a Belügyminisztérium fejezeti tartalékában is van pénz arra az esetre, ha mégiscsak annak a felvetésnek lenne igazsága, hogy valamely önkormányzat financiális okok miatt akadna el a segélyezésben.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy ahová kevesebb állami támogatás jut a segélyek odaítélésére, mint eddig, azok az önkormányzatok nagyon magas adóerő-képességűek, tehát nagyon nagy jövedelemmel rendelkeznek az átlag önkormányzatokhoz képest.

34 ezer forint egy főre jutó adóbevétel feletti önkormányzatok azok, amelyek nem kapnak támogatást, az ez alattiak viszont kapnak. Ez nagyon nagy változást az eddigi finanszírozási mértékhez képest nem jelent, inkább a struktúra változik meg: a rászoruló önkormányzatoknál inkább nő a segélyre fordítható keret mértéke, mintsem csökken, tehát pénzügyi okokból nem kell, hogy a segélyért folyamodókat elutasítsák az önkormányzatok.

A települési segély meghatározása az önkormányzatok felelőssége, feladata. „Én biztos vagyok benne, hogy mint választott tisztségviselők megfelelő módon szabályozni is fogják” – tette hozzá Pogácsás Tibor.”

Forrás:
Az önkormányzatok többsége jobban jár márciustól; Inforádió; 2015. február 24.