Skip to main content
távközlés

Finisben a 450-es hálózatépítési tender

Szerző: 2015. március 13.No Comments

„Műszaki szempontból nem jelent igazán nagy kihívást az állami 450 MHz-es hálózat kiépítése. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint azonban az engedélyek beszerzése alaposan meghosszabbíthatja a folyamatot. Jövő hétfőig adhatnak ajánlatot a tender iránt érdeklődő cégek, köztük az Ericsson, a Huawei és a ZTE.

Mindössze néhány napjuk maradt a hálózatfejlesztéssel foglalkozó cégeknek, hogy ajánlatot adjanak a 450 MHz-es rendszer kiépítésére, a Világgazdaság információi szerint ugyanis jövő hétfőn jár le a határidő. A 450 MHz-es tartományban értékesítésre kínált frekvenciákat még tavaly áprilisban elnyerő MVM Net Zrt. február elején jelentette be, hogy megkezdte a rendszerszállító és a generálkivitelező kiválasztását, miután az anyacég MVM tavaly decemberben eldöntötte, hogy az LTE 450 technológiával valósítják meg a hálózatot.

A projekt ugyanakkor már most is hatalmas késésben van, ugyanis a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött szerződés értelmében 2014 végére az egyszámjegyű utak mentén, illetve 9 nagyvárosban már működnie kellett volna a rendszernek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelentős csúszás miatt lesznek-e szankciók az MVM Nettel szemben.

A Világgazdaság érdeklődésére az NMHH-nál azt közölték, hogy a vállalat határidőre elküldte jelentését a projekt első szakaszáról, a hatóság pedig a beszámolón túl további információkat kért, amelyek feldolgozásán jelenleg is dolgoznak. Az esetleges elmarasztalásról a helyzet tisztázása után dönt az NMHH.

Tervezi a 450 MHz-es hálózat kiépítésére vonatkozó tenderen való indulást a ZTE Hungary Kft. – mondta el érdeklődésünkre Benkovics László, a társaság kereskedelmi igazgatója. A szakember szerint mivel ebben a tartományban nagyon jól terjednek a rádióhullámok, Magyarország területének lefedése viszonylag kevés eszközzel is megoldható, így műszaki szempontból nem számít igazán nagy kihívásnak ez a projekt a kiírásban megfogalmazott időkeretekben.

A nagyobb problémát inkább az adminisztratív feladatok jelentik majd a hálózatépítés során, például a bázisállomások helyszínere vonatkozó használati engedélyek beszerzése, bérleti megállapodások megkötése. A teljes 450 MHz-es hálózat megvalósításához becslések szerint mintegy 400 bázisállomást kell megépíteni Magyarországon. A ZTE jelenleg több 450 MHz-es rendszer építésében is részt vesz, Hollandiában CDMA megoldást használnak, míg két afrikai országban a végül nálunk is kiválasztott LTE technológiával valósítják meg a hálózatot – tette hozzá a kereskedelmi igazgató. Lapunk piaci forrásokból úgy értesült, hogy a ZTE mellett az Ericsson és a Huawei az ajánlattevők között lesz majd…”

Forrás:
Finisben a 450-es hálózatépítési tender; Kalocsai Zoltán; Világgazdaság Online; 2015. március 12.