Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A kormány szoros stratégiai szövetségre törekszik a vidéki vállalkozásokkal

Szerző: 2015. március 14.No Comments

„A vidéki vállalkozások az eddigieknél sokkal szorosabb stratégiai szövetségesei lesznek a kormánynak a következő időszakban – mondta a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a Kiskunmajsai Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület csütörtöki ülésén.

Csepreghy Nándor az új uniós költségvetési időszakban Magyarországra érkező források elosztásáról és a fejlesztések irányairól szóló előadásában kiemelte: nem engedhetjük meg magunknak még egyszer azt a korábbi luxust, hogy az EU-forrásokat a szociális ellátórendszer részének, ingyenpénznek tekintsük. A 2020-ig hazánknak jutó 12 000 milliárd forint kizárólag fenntartható, versenyképességet növelő, a külső piaci szereplőkkel szembeni hátrányok ledolgozására alkalmas programok finanszírozására fordítható – húzta alá.

Rámutatott: a támogatások hatékony felhasználásának tétje nem kevesebb, mint hogy az elkövetkező hét évben hozzásegítheti Magyarországot az elmúlt bő két évtizedben elvesztett pozícióinak visszaszerzéséhez, és ahhoz, hogy a régió legsikeresebb országává váljon.

A kiemelt fejlesztési területek között említette a helyettes államtitkár a mezőgazdaságot, a turizmust és a gépipart, míg a gyógyszeripar és az informatika esetében a világpiaci versenyképesség-növelés a cél.

Csepreghy Nándor jelezte: a következő években – kombinált finanszírozási konstrukciók részeként – egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő támogatások. A források elosztásánál meghatározó szempont lesz az országrészek és régiók közötti különbségek megszüntetése – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy 1 millió eurós értékhatárig csak normatív feltételekhez kötik a forrásokhoz való hozzáférést. Általános alapelvként említette, hogy teljesen elektronizálják a pályázati folyamatokat és könnyítenek a támogatáshoz jutás feltételein, ugyanakkor szigorúbb szankciókkal sújtják azokat, akik nem tudják teljesíteni vállalásaikat, illetve szabálytalanul használják fel a pénzt.

Kérdésre válaszolva közölte: az első kiírások március végére, április elejére várhatók és a tervek szerint ez év végéig mintegy 150 pályázaton keresztül 2500 milliárd forint lesz elérhető.

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen arról beszélt, hogy 1200 milliárd forint jut el a vidékfejlesztési programokon keresztül a következő időszakban a magyar gazdákhoz. Ezt a forrást elsősorban munkahelyteremtésre, a kis- és közepes gazdaságok kiemelt támogatására fordítják.

Jelezte: az ágazatok közül a kertészet, állattenyésztés, élelmiszer feldolgozás és vidéki infrastruktúra fejlesztés mellett a termelési biztonság növelése kap megkülönböztetett figyelmet. Ösztönözni kívánják továbbá a gazdaösszefogásokat és a szövetkezést.

Mezei Dávid elmondta: májusra lesz kidolgozott vidékfejlesztési programja Magyarországnak, a beruházási pályázatokat pedig nyáron indítják el. Kérdésre válaszolva utalt rá: az agrártámogatások túlnyomó része a kormány szándékai szerint továbbra is vissza nem térítendő marad.”

Forrás:
A kormány szoros stratégiai szövetségre törekszik a vidéki vállalkozásokkal; Miniszterelnökség; 2015. március 12.