Skip to main content
gazdaság

Csekkfizetés: éles verseny a Posta és a Tesco között

Szerző: 2015. március 14.No Comments

„Egy hónapja működik a Magyar Posta húsz csekkbefizető automatája és az állami vállalat tegnap azt közölte a Világgazdasággal, hogy eddig huszonötezer csekket adtak fel 270 millió forint értékben.

Korábban a vállaltnál úgy kalkuláltak, hogy egy átlagos napon pár százan biztosan az automatákat választják majd, de a forgalmasabb időszakokban akár a több ezres szintet sem tartották kizártnak. A forgalom szinte garantált, hiszen a magyar lakosság 70-80 százaléka továbbra is sárga csekkel rendezi rezsiköltségét- Évente 200 millió darab ilyen megbízást adnak fel a postán.

Ráadásul eddig csak a teljesen megszemélyesített, gépi kitöltésű csekkeket lehetett így befizetni, mostantól viszont – a Magyar Posta tegnapi közlése szerint – már minden szolgáltató, valamennyi csekkje, még a kézzel írott is. A Magyar Posta tervezi a hálózat bővítését, illetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy készpénzt is elfogadó automatákat is üzembe állítson. Jelenleg ugyanis csak bankkártyával lehet fizetni. Az automaták közül 11-et a fővárosba, illetve annak agglomerációjába telepítettek, de került belőlük Debrecenbe, Győrbe, Kecskemétre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra és Szombathelyre is. A 20 automatából 5 plázában kapott helyet, míg 6 postahivatalokban működik.

Fő rivális a Tesco, amelynek február 9-től már minden áruházában működik az ingyenes csekkpont terminál. Egyelőre csak a GDF SUEZ energia cég csekkjeit fogadják el, de a lista folyamatosan bővülhet. A terminál által kinyomtatott bónt a kasszáknál kell átadni és készpénzzel lehet fizetni. A fizetését követően pedig egy hivatalos igazoló blokkot kap az ügyfél, melyen minden szükséges adata szerepel. Az automatákat a Digit Pont Network Kft. telepítette. Mivel a bankok és közüzemi szolgáltatók fejlesztései ellenére nagyon lassan csökken a sárga csekkek aránya, ezért biztosra vehető a forgalom.”

Forrás:
Csekkfizetés: éles verseny a Posta és a Tesco között; Világgazdaság Online; 2015. március 13.