Skip to main content
közigazgatási informatika

Megszűnhet az adóbevallás (eddigi) rendszere

Szerző: 2015. március 17.március 21st, 2015No Comments

„Két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásunkat – derült ki abból az Origo birtokába került a dokumentumból, amelyet az NGM készített az adózás tervezett új rendjéről. A minisztérium megerősítette a tervezet létét, de pontosításokra még szükség van.

2017-től a cégek és a magánszemélyek számára megszűnik az adóbevallás jelenlegi rendszere – derült ki abból a dokumentumból, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium készített az államreform bizottság számára.

A NAV feladata lenne
A portálunk birtokába került tervezet szerint a személyi jövedelemadó tekintetében az adóbevallás folyamata a jövőben megfordulna: az adóhatóság készítene egy ajánlatot a magánszemélyek részére, és nekik csak az lenne a feladatuk, hogy ezt jóváhagyják.

Az anyag kapcsán arra jutottunk, hogy a munkáltatóknak sem kell elkészíteniük a pontos kimutatást az éves be- és kifizetéseikről. Ez a cégeknek is komoly adminisztratív tehercsökkenést jelenthet a következő években.

Nem lesz söralátét
A Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartozna a bevallás elkészítése, így már „söralátétet” sem kell készíteni.

Az ötlet forradalmi lehet, mivel személyi jövedelemadózás 1988-as bevezetése óta nem volt példa ekkora változtatásra. A birtokunkba került tervezetből az is kiderül, hogy a NAV-nak 2017-ben már képesnek kell lennie arra, hogy elkészítsék a 2016-os bevallást.

Hivatalos döntés még nincs
Úgy tudjuk, az államreform bizottságban tárgyalták a tervezetet, de egyelőre hivatalos döntés nem született erről, azonban az irányával egyetértettek a résztvevők.

Az Origo a dokumentummal kapcsolatban megkereste az NGM-et. A minisztériumban közölték, hogy valóban dolgoznak egy ilyen anyagon, de további pontosításra van még szükség. Szándékunkban áll, hogy a Magyarországon söralátét méretű adóbevallás se legyen – tették hozzá.

A bérből és fizetésből élők
A NAV csak azoknak tudja megcsinálni az adóbevallását, akik kizárólag kifizetőtől (vagyis munkahelytől) kapnak jövedelmet, mert csak arról tud, figyelmeztet Angyal József okleveles adószakértő. Például ha valaki kiadja a lakását, az abból származó jövedelmet magának kell bevallania, anélkül az adóhatóság arról nem tud.

Csak kedvezmények nélkül
Azoknak sem tudja a NAV megcsinálni a bevallását, akik családi adókedvezményt vagy házassági adókedvezményt akarnak igénybe venni, hiszen az adóhatóság nem tud, nem tudhat arról, ha valaki megházasodik vagy gyermeke születik, mondta Angyal József.

Az adózó kiegészítheti
A tervezetből az derül ki, hogy a NAV mindenkinek elkészíti majd az adóbevallás-tervezetet. Aki nem ért egyet vele, például mert olyan kedvezményt akar igénybe venni, amit az adóhatóság nem vett figyelembe, vagy olyan jövedelme volt (esetleg ingatlan bérbeadásából), amit a NAV nem írt be, az visszautasíthatja és kiegészítheti az ajánlatot.

A tájékoztató szerint azok, akiknek van Ügyfélkapu-regisztrációjuk, azon keresztül kapják majd meg az ajánlatot, és ott is hagyhatják majd jóvá vagy módosíthatják. Akiknek nincs Ügyfélkapu-hozzáférésük, azok papíralapon, postafordultával kommunikálhatnak majd a NAV-val.

Régóta esedékes
Ahhoz, hogy az adóbevallások rendszerét így egyszerűsítsék, még más átalakításokra van szükség, amiket egyébként ettől függetlenül már rég esedékes lett volna végrehajtani, véli Angyal József. A legfontosabb az M30-as adatlapot, vagyis a munkáltatói igazolást érinti. Ezt jelenleg a munkáltató állítja ki, pontosabban egy évben az adózó utolsó munkáltatója, aki, ha az adózónak az évben korábban más munkáltatója is volt, az onnan hozott kilépőpapír alapján beírja az adózó máshol szerzett jövedelmeit.

A NAV megtehetné
Ha az M30-at a NAV állítaná ki, amit minden további nélkül megtehetne, mondta Angyal József, hiszen a szükséges adatoknak birtokában van, az nagyban leegyszerűsítené az adózást, és hatalmas terhet venne le a cégek válláról. Az adózó aztán a NAV által kiállított M30-as igazolás birtokában tölthetné vagy töltethetné ki a bevallását.

Ha a tervezett átalakítást megvalósítják, akkor (mivel alapból a NAV mindenkinek csinál majd egy bevallás-ajánlatot) feltehetően a munkáltatói igazolás és a kilépőpapírok rendszere is meg fog változni.

Ne a NAV csinálja
A mostani rendszerben egyébként mindenkit óv attól Angyal József, hogy az adóhatósággal csináltassa meg az adóbevallását. Aki bármilyen kedvezményre jogosult, az jobban teszi, ha magának intézi a bevallást.”

——

„Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó bevallásokat – erősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta: munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Varga Mihály hozzátette: támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: ez a munkáltatóknak is könnyebbséget jelentene.

Kedden a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva az origo.hu írt arról, hogy két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásokat…”

Forrás:
Megszűnhet az adóbevallás rendszere; Kovács András; Origo; 2015. március 17.
Vizsgálják, hogy a NAV készítsen el minden szja-bevallást; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. március 18.