Skip to main content
gazdaságInternettávközlés

Fontos a kisebb magyar netszolgáltatók támogatása

Szerző: 2015. március 18.március 21st, 2015No Comments

„Az InternetKon vezetője szakmai egyeztetést folytatott a vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosító alternatív szolgáltatók képviselőivel, majd ezt követően, a szolgáltatók képviseletében Zelena Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette az egyeztetésen elhangzottakat.

A miniszterelnöki biztos elmondta: Magyarországon a különböző településtípusokon elérhető szolgáltatások színvonala tekintetében nagy különbségek vannak, pedig a több ezer magyar kistelepülésen élőknek is magától értetődőnek kell lennie a háztartásokban igénybe vehető szélessávú internetnek. Ehhez szükséges a magyar tulajdonban lévő, vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosító alternatív szolgáltatók támogatása, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan lehetőségek legyenek, mint a városokban – jelentette ki.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: e szolgáltatók technológiai fejlesztéseit is támogatni kell. Ezen vállalkozások jogszabályi előírások nélkül is, a magyar piac tudatos szereplőiként az elmúlt években bevételük jelentős részét technológiájuk folyamatos megújítására fordították – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány az európai uniós előírásokhoz képest ambiciózusabb célt tűzött ki: 2020 vége helyett már 2018 végére minden háztartásban hozzáférhetőnek kell lennie a szélessávú internetnek. Ezek a kisebb magyar szolgáltatók ugyanakkor már most szélessávú szolgáltatást nyújtanak, főleg a kistelepüléseken élőknek, a gazdasági fejlettség tekintetében hátrányos helyzetű régióknak – tette hozzá.

A miniszterelnöki biztos arra is kitért, hogy a kormány szélessávú internet hozzáférhetőségével kapcsolatos célja eléréséhez jelentős pályázati forrásokat biztosítanak, valamint lehetővé kell tenni, hogy e pályázatokon a kisebb magyar vezeték nélküli internetszolgáltatók sikeresen szerepelhessenek, mert ezen a területen folyamatos fejlesztésekre van szükség – nyilatkozta. Majd megjegyezte: ma Magyarországon a telepített internetszolgáltatás húsz százalékát magyar tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások biztosítják. A vezeték nélküli internetszolgáltatók tevékenységükkel az országban telepített internetszolgáltatást igénybe vevők ötödét juttatják internethez – mondta, majd hozzátette: e cégek összességében több ezer embernek adnak munkát.”

Forrás:
Fontos a kisebb magyar netszolgáltatók támogatása; InternetKon; 2015. március 18.