Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Széchenyi 2020: Még sokat kell várni az innovációs pénzekre

Szerző: 2015. március 18.No Comments

„A Széchenyi 2020 egy 34 milliárd eurós keret, amivel Magyarország számolhat. A pénz 60 százaléka gazdaságfejlesztésre irányul – mondta Harsányi Gábor, a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. igazgatója a Világgazdaság konferenciáján.

Kapacitásbővítésre több mint 500 milliárd forint jut, de nagyvállalatként nagyon korlátozott eséllyel lehet indulni a pályázatokon. Több pénzt jut feldolgozóiparra, de kevesebb más ágazatokra. A szakértő aggályosnak nevezte, hogy nagyobb volumenű gazdaságfejlesztési forrás mellett szűkítik a hozzáférhetőséget.

Innovációra 580 milliárd forint lesz, ami jelentős; a GINOP második prioritása szól a K+F pénzekről. Szeptember és december között jelennek meg az első K+F források – mondta Harsányi. Új piacképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére, ipari kutatásra és kísérleti fejlesztésre is jut pénz. A vállalkozások közötti és a vállalkozás-kutatóhely együttműködést is támogatják. Fontos tényező lesz a nemzetközi K+F – sorolta a GoodWill igazgatója. Startupok is előtérben lesznek a pályázatokon, ami Harsányi szerint kedvező. Akár a technológiai öletek első szakaszában is pénzeket lehet lehívni. (A VEKOP prioritás a közép-magyarországi pályázatokat takarja. Itt jóval kisebb összeg áll a pályázók lehetőségére.)

Az új hétéves támogatási ciklus újdonsága, hogy csak elektronikus formában lehet pályázni. Ez azért rossz, mert a támogatás elnyerése attól függ, hogy milyen gyorsan jelentkeznek a cégek a pályázatra. „Nem azon kellene múlnia a támogatások elnyerésének, hogy ki milyen gyorsan nyomja le az enter billentyűt és milyen gyors a sávszélessége” – mutatott rá. Az is újdonság, hogy egyre több lesz a visszatérítendő támogatás, vagyis a támogatott hitel. „Ha valaki támogatást szeretne, sokszor fel kell vennie hozzá vennie visszatérítendőt is” – emelte ki. Újdonság, hogy egyszerűsödik a biztosítéknyújtási kötelezettség.

Ugyan hazai pénzek még nincsenek, de a Horizont 2020, vagyis a közvetlen brüsszeli támogatások tavaly óta elérhetőek. Ugyanolyan hétéves pénzügyi keret van, de nem csak magyar cégek indulhatnak el, hanem az unióból bármelyik országból pályázhatnak cégek. Harsányi kiemelte, hogy itt minden pályázat az innováción alapul; az unió előtérbe szeretné helyezni a kísérleti fejlesztést, és egyedül, önállóan is elindulhatnak kkv-k. A fő prioritás az energetika, az orvostudomány, a mezőgazdaság-élelmiszeripar és az infokommunikáció.”

Forrás:
Még sokat kell várni az innovációs pénzekre; Világgazdaság Online; 205. március 17.