Skip to main content
gazdaságinformatikatársadalom

Egyérintéses bankkártyák – Fejlődő zsebtolvajlás

Szerző: 2015. március 19.No Comments

„Újabb módszert találtak a digitális zsebtolvajok az úgynevezett egyérintéses bankkártyák adatainak ellopására. Eszerint a jövőben fel kell készülnünk arra, hogy egy tömött közlekedési eszközön nem csak a zsebünkbe nyúlva tulajdonítják majd el értékeinket, hanem egy okos telefonokhoz csatlakoztatható NFC olvasó segítségével csak mellettünk szorosan állva is meglophatnak minket.

Az olvasó működése egyszerű: a tolvajnak csupán tizenöt centiméter távolságra kell elhelyezkednie áldozatától és a megfelelő helyre tartania az eszközt. Így akár fizikai kontaktus nélkül is megszerezheti kártyánk számát és lejárati dátumát. Mégsem ez jelenti a legnagyobb problémát: különösen aggasztó ugyanis, hogy az eszköz viszonylag olcsón és egyszerűen beszerezhető. Már 54 dollárért, azaz átszámítva 15 ezer forintért bárki vásárolhat magának egyet.

Jó hír viszont, hogy hiába a digitális zsebtolvajlás képviselőinek leleményessége, a lopás megfelelő elővigyázatossággal kivédhető. Pontosan ezen célból alkották meg azt a ruházati terméket – egy farmert -, amelynek egy-egy zsebét NFC olvasó gátlóval látták el, vagyis ha ezt viseljük, akkor hiába próbálnak meg minket kifosztani, az nem fog sikerülni. A védő ruházat vásárlás kapcsán érdemes azonban megjegyezni, hogy annak gyártása még csak kezdetleges, így ára is meglehetősen borsos: egy darab 151 dollárba, vagyis harminckilencezer forintba kerül.

Így működik az NFC
A rövid hatótávolságú adatkapcsolat a mágneses indukción alapul. A leolvasó egy kis elektromos áramot bocsát ki, aminek a hatására egy mágneses mező hidalja át a két eszköz közötti teret. Ez elektromos impulzusokká alakul át, ami visszaszállítja a leolvasóba az adatokat. A passzív NFC-címke a leolvasó energiáját használja, hogy visszaküldje az adatokat, míg az aktív eszköznek – például a telefonoknak – saját energiaforrásuk van.”

Forrás:
Fejlődő zsebtolvajlás; Népszava; 2015. március 10.