Skip to main content
energiagazdaság

ABB: 120 töltőállomás kellene az elektromos autózáshoz

Szerző: 2015. március 20.No Comments

„Magyarországon 120, az autópályák mentén elhelyezett elektromos gyorstöltőállomással már országszerte lehetne elektromos autóval közlekedni – hangzott el az ABB Kft. keddi szakmai konferenciáját megelőző budapesti sajtótájékoztatón.

Balogh Attila, az energetika és automatizálás területén működő ABB Kft. elektromos közlekedésért (e-mobilitás) felelős vezetője az MTI-nek elmondta: az országos lefedettségnek megfelelő infrastruktúra kialakításához kormányzati döntésre lenne szükség.

Jelenleg 55 elektromos töltőállomás üzemel Magyarországon, azonban ezek mintegy 90 százalékánál órákig tart a feltöltés, és egy állomás sincs autópálya mellett. Az ultragyorstöltő-állomások – amelyekkel 20 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szint érhető el – közül kettőt az ABB telepített Magyarországon.

Balogh Attila elmondása szerint a gyorstöltőállomások ára mintegy 30 ezer euró, erre rakódnak még a telepítési munkálatok és a hálózati infrastruktúra kiépítéseinek költségei.

Kitért arra is, hogy az ABB e-mobilitási szegmensében a magyarországi részlegnek fontos szerepe van. Az ABB elektromos gyorstöltő berendezéseit a világon két helyen gyártják, az egyik a cég váci üzeme. Vácról eddig 2000 készüléket szállítottak főleg Európába, illetve Kínába, a magyar szakemberek szerepet játszanak a rendszer működtetésben és a szervizelésben is.

Steven Dorresteijn, az ABB elektromos töltési infrastruktúra termékcsoport európai értékesítési vezetője a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az autógyárakkal együttműködve fejlesztenek megoldásokat a különböző szabványi előírásokra. Európában az ABB-technológia alapján Észtországban már országos hálózatot alakítottak ki, és a világban egyre több, köztük európai országban használják megoldásukat.

Az ABB magyarországi érdekeltsége keddi rendezvényén az e-mobilitást, ezen belül az elektromos járművek gyorstöltő infrastruktúrájának lehetőségeit mutatta be hazai intézmények és vállalatok szakembereinek.”

Forrás:
ABB: 120 töltőállomás kellene az elektromos autózáshoz; Híradó.hu/MTI; 2015. március 17.