Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Kivonták a Fehér Ház adminisztrációs hivatalát az átláthatósági törvény alól

Szerző: 2015. március 20.No Comments

„A washingtoni Fehér Ház kivonta a saját adminisztrációs hivatalát az információs szabadságról szóló törvény (FOIA) hatálya alól, hivatalossá téve azt a már George W. Bush elnök alatt is követett gyakorlatot, hogy az egyebek mellett az elnök levelezésével foglalkozó iroda elutasítja a beérkező közérdekű adatigényléseket – írta a USA Today című amerikai napilap.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a lépés összhangban van azokkal a bírósági ítéletekkel, amelyek értelmében a főleg iktatással, adminisztrációval foglalkozó hivatalra nem vonatkozik az átláthatósági törvény. Az elnök e-mailes levelezésének archiválása is az adminisztrációs hivatal dolga – olvasható a lap március 16-i cikkében.

A USA Today szerint bár az utóbbi időszakban – George W. Bush egykori és Barack Obama jelenlegi amerikai elnök alatt is – az volt a gyakorlat, hogy az iroda elutasítja a hozzá beérkező közérdekű adatkéréseket, a döntés időzítése sokakat meglepett, arra ugyanis az információszabadság napján, a kormányzati átláthatóságnak szentelt, úgynevezett Napfény héten (Sunshine Week) került sor.

A Fehér Ház többi egységével ellentétben, amelyek mindig is kívül estek a FOIA hatályán, az adminisztrációs hivatal az elmúlt harminc évben reagált a beérkező kérelmekre.

Egy washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság 2009-es ítélete szerint az adminisztrációs hivatalra nem vonatkozik a FOIA, mivel csak adminisztratív támogatást nyújt az elnöknek, és ezáltal lényegében nincs független joghatósága.

A Fehér Ház arra nem adott magyarázatot, hogy miért vártak közel hat évet a bírósági döntés hivatalos alkalmazásával.”

Forrás:
Kivonták a Fehér Ház adminisztrációs hivatalát az átláthatósági törvény alól; Híradó.hu/MTI; 2015. március 19.
A Sunshine Week surprise: White House exempts executive office from records requests; Josh Hicks; The Washington Post; 2015. március 18.