Skip to main content
környezetvédelemközigazgatás: magyarművelődéstársadalom

Még az idén befejeződhet a késésben lévő Heves megyei uniós projektek többsége

Szerző: 2015. március 20.március 23rd, 2015No Comments

„Várhatóan javarészt még az idén befejeződnek az európai uniós társfinanszírozással megvalósuló, ám elmaradásban lévő Heves megyei fejlesztések – mondták a megkérdezett projektgazdák az MTI kérdésére.

Heves megye mintegy kéttucatnyi programmal szerepel a Miniszterelnökségnek az előző hétéves ciklusban késedelmet szenvedő projekteket számba vevő, a közelmúltban közzétett listáján. A késedelem megállapításakor a projekt hatályos támogatási szerződésében rögzített, 2014. december 31-ig elérendő kifizetési terv és a 2015. február 9-ig történő kifizetési tény érték különbözetét vették figyelembe a lista összeállítói.

A Heves megyei projektek közül az egyik leglátványosabb az egri vár turisztikai attrakcióinak fejlesztését célzó, másfél milliárd forintot meghaladó beruházás. A hányatott sorsú program megvalósulását – a város a Heves Megyei Önkormányzatot és a Heves Megyei Intézményfenntartó Központot követően lett 2013-ban harmadikként a pályázat kedvezményezettje – több helyen is régészeti feltárások akadályozták.

A projektgazda közlése szerint a hat éve futó projekt műszaki tartalmának módosítása mellett „nagy erőfeszítésekkel” ugyan, de a beruházás mindkét ütemével végezni tudnak a kivitelezők az év végére.

Az Eger gesztorságával működő Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének továbbfejlesztésére, azaz a szelektív hulladékgyűjtés városszintű kiterjesztésére hivatott, 4,1 milliárd forintot meghaladó projekt közel 3,3 milliárd forintos elmaradását a közbeszerzési eljárás eredményének megtámadásával magyarázzák az egri városházán.

Zentai László, a polgármesteri hivatal médiareferense ugyanakkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Közbeszerzési Döntő Bizottság a napokban engedélyezte a kiviteli szerződés megkötését. „A projekt teljesítése feszített munkát igényel, de reményeink szerint ezzel együtt is lezárul novemberben” – írta közleményében.

Öt pályázattal szerepel a listán az egri Eszterházy Károly Főiskola. Prokajné Szilágyi Ibolya, az oktatási intézmény projektfejlesztési és -koordinációs osztályának vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ezen projektek egy része valójában már befejeződött, a többi pályázat esetében pedig sikerült a megvalósítási időt meghosszabbítaniuk.

Mintegy hatmilliárd forintos fejlesztés zajlik az egri Markhot Ferenc Kórházban. A szervezeti és infrastrukturális megújulást célzó beruházásra még 2010-ben nyert el uniós támogatást a Heves Megyei önkormányzat, a kivitelezői szerződés megkötésére azonban csak tavaly júliusban került sor – idézte fel közleményében a kórház.

Tájékoztatásuk szerint a későn elkezdődött beruházás megvalósítását két részre szeretnék bontani: az unió finanszírozásában megvalósuló első szakasszal október 31-ig kellene végeznie a kivitelezőnek, míg a kormányzati forrásból megvalósuló második szakaszt 2016 első negyedévének végéig tervezik megvalósítani. A két ütemű befejezéshez kormányhatározat szükséges, amire most várnak – közölte az intézmény.

Megtalálható a listán a Heves Megyeik Kormányhivatal is: a kormányablakok akadálymentesítésére 217,5 millió forintot nyertek el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programból (TIOP), az elmaradás esetükben közel 151 millió forint volt.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint Lőrinciben, Hatvanban, Gyöngyösön, Hevesen, Egerben és Bélapátfalván történnek felújítások a projekt keretében.

A füzesabonyi kormányablak akadálymentesítése átkerült a MÁV Zrt. pályázatába, mert a kormányablak helyszínéül szolgáló helyiség a vasút tulajdonában van. Pétervásárán pedig az akadálymentesítés korábban, egy másik EU-s projekt keretében már megtörtént, így ott a még szükséges kisebb átalakításokat kizárólag hazai forrásból valósítják meg.

A kormányhivatal közleményében kitér rá: a pályázat befejezési határidejét az emberek „speciális igényeihez igazodó kiviteli tervek kidolgozása” miatt módosították 2015. december 31-ére.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) három – egy félmilliárd forintos és két 300 millió forintot meghaladó – természetvédelmi projektje is szerepel a listán. A BNPI tájékoztatása szerint a változó mértékű elmaradás csupán adminisztrációs késedelem, tényleges kifizetési vagy végrehajtási csúszásról nincs szó.”

Forrás:
Még az idén befejeződhet a késében lévő Heves megyei uniós projektek többsége; Híradó/MTI; 2015. március 19.