Skip to main content
közigazgatási informatika

Európai Unió: megújult a tagállamok e-kormányzati törekvéseit ismertető tájékoztató sorozat

Szerző: 2015. március 23.No Comments

„Az Európai Unió National Interoperability Framework Observatory (NIFO) szakmai közössége, amely a Joinup platform keretében működik, megjelentette az egyes tagállamok e-kormányzati helyzetét ismertető tájékoztatók frissített kiadásait. Kiemelésük szerint az egyik figyelemre méltó fejlemény az ügyfélközpontú digitális közigazgatási szolgáltatások terjedése. Ezek a különböző technikai megoldásokkal megvalósított digitális személyazonosítás és digitális aláírás segítségével működő, teljes körű (one stop-shop) szolgáltatást nyújtó portálokon alapulnak.

Ausztria például a digitális személyazonosítást mobiltelefon segítségével valósítja meg, mostanra 420 ezer aktív digitális aláírást használnak.
Észtország nagyon aktív ezen területen, különösen a transz-európai szolgáltatásokkal összefüggésben. Luxemburgban a myGuichet portál biztonságos személyes tárhelyet nyújt a személyazonosításhoz szükséges személyes adatok számára.
Dánia 2015-re végrehajtja a stratégiájában elhatározott „digitális önkiszolgálást”. Ez a kötelező digitális csatornát jelenti a közigazgatással való kapcsolatban.

Egész Európában kibontakoztak a nyíltadat-portálok. A nyílt kormányzat elképzelése számos webhelyen megjelenik. Ilyen például a finn Demokratia.fi, amely azért született, hogy elősegítse az állampolgárok bekapcsolódását a politikai döntéshozatali folyamatokba.

A tájékoztatók, amennyire csak lehetséges, átfogó pillanatképet adnak az uniós tagállamok e-kormányzati törekvéseiről, egyedülálló eszközt nyújtva a követendő példák kiválasztásához.

A NIFO (National Interoperability Framework Observatory) az Európai Bizottság ISA programjának projektuma. Egyebek mellett az ekormányzati gyakorlat és az interoperabilitás figyelemmel való kísérése a feladata.”

Forrás:
NIFO renews eGovernment data collection with 34 factsheets; National Interoperability Framework Observatory/Joinup; 2015. március 9.
National Interoperability Framework Observatory eGovernment Factsheets; National Interoperability Framework Observatory/Joinup; 2015. március 9. (az egyes országok tájékoztató anyagai)