Skip to main content
gazdaságInternet

Már az Interneten is mernek bankkártyával fizetni a magyarok

Szerző: 2015. április 1.április 7th, 2015No Comments

„Megjelentek az MNB legfrissebb bankkártya használattal kapcsolatos adatai. Eszerint egyre többször és nagyobb értékben használják bankkártyáikat a magyarok, de az internetes fizetés értéke is 40 százalékkal nőtt a tavalyi év második felében. Jól látható az érintőkártyák térnyerése, már minden negyedik kártya fel van vértezve ezzel a funkcióval.

2014. negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékben, kevesebb, mint 1 százalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A több mint 10,4 millió számla túlnyomó többsége természetes személyek tulajdonában van, a gazdálkodó szervezetekhez köthető számlák száma kevéssel haladja meg az 1 milliót.

A fizetési kártyák száma közel 8,9 millió volt 2014 végén, minimális csökkenés mutatkozott a betéti kártyák számában, míg a hitelkártyák esetében hasonló arányú bővülés történt.

Az érintőkártyák száma, közel 9 százalékkal nőtt 2014 utolsó negyedévében a megelőző időszakhoz viszonyítva. A kibocsátott fizetési kártyáknak így már több mint 40 százaléka – 3,7 millió darab – rendelkezik az érintéses fizetést lehetővé tevő funkcióval. Éves szinten a kibocsátott fizetési kártyák száma gyakorlatilag nem változott, az érintőkártyák csoportjánál viszont számottevő, 1,9 millió darabos bővülés történt 2014 során.

A fizetési kártyás tranzakciók számának további emelkedését támogatja az elfogadói hálózat fejlődése, ezen a téren mind a fizikai elfogadóhelyek száma – közel 75 ezer – mind az ezeken üzemelő POS-terminálok száma – 93 ezer – nőtt a harmadik negyedévhez képest. Az érintéses fizetési technológia gyors terjedése az elfogadói infrastruktúrában is megmutatkozik, a negyedik negyedévben 9 százalékkal közel 45 ezerre nőtt az ilyen fizetést lehetővé tevő terminálok száma. Hasonló mértékű volt a változás az internetes elfogadóhelyeknél, ezek száma több mint 11 százalékkal haladta meg a harmadik negyedév végi értéket.

2014 második félévében számottevően mind tranzakciószámban, mind a vásárlások összértékét tekintve 20 százalékkal nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási forgalom, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek megfelelően 2014 utolsó negyedévében mintegy 93 millió vásárlás történt 664 milliárd forint értékben, ami közel 7200 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként. A kártyás vásárlások forgalma egész évben emelkedő tendenciát mutatott, az év során minden negyedév adata meghaladta a megelőző időszakét.

A kártya fizikai jelenléte nélküli belföldi tranzakciók (jellemzően internetes vásárlások) száma és összértéke egyaránt több mint 40 százalékkal nőtt 2014 második félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez azonban továbbra is csak az összes kártyás vásárlás 5 (darabszám), illetve 7 százalékát teszi ki. A belföldi fizetési kártyás készpénzfelvételek száma több mint 7 százalékkal csökkent, az ilyen módon felvett pénz értéke ugyanakkor 5 százalékkal emelkedett 2013 második félévéhez képest, az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke megközelítette a 62 ezer forintot.

A fizetési számlákról indított forint átutalások száma 3 százalékkal, összértékük pedig több, mint 4 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához viszonyítva a negyedik negyedévben. A deviza átutalások száma nem változott jelentősen, értékük ugyanakkor több mint 28 százalékkal emelkedett. Az euró átutalási forgalomban folyamatosan nő a SEPA formátumú átutalások aránya, 2014 utolsó negyedévében a küldött euró átutalások 60 százalékát bonyolították le ilyen formátumban, ami az év eleji 48 százalékhoz képest is jelentős előrelépés.

Az elsősorban rendszeres fizetésekre használt csoportos beszedések száma 2,5 százalékot emelkedett 2013 azonos időszakához képest, a 16,6 millió beszedés 164 milliárd forintos összértéke azonban nem változott jelentősen.

2014. harmadik negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett 3900 darab visszaélés 147 millió forint kárt okozott. A visszaélések kétharmada és az okozott kár fele továbbra is a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő tranzakciókhoz kapcsolódott, a tranzakciók irányát tekintve pedig leginkább a határon átnyúló forgalom érintett. A hazai elfogadói hálózatban elkövetett mintegy 700 visszaélésből 38 millió forint kár származott. A visszaélések összforgalomhoz viszonyított aránya továbbra is alacsony.”

Forrás:
Már az Interneten is mernek bankkártyával fizetni a magyarok; Eco.hu; 2015. március 31.
Jelentősen nőtt a fizetési kártyás vásárlási forgalom; Magyar Nemzeti Bank (pdf)