Távdiagnosztikai rendszer segíti a háziorvosokat

„Korszerű távdiagnosztikai rendszer segíti a jövőben a háziorvosokat: az úgynevezett transztelefonikus EKG (TTEKG) abban segít, hogy szívpanaszok esetén a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózishoz juthassanak.

Balogh Sándor, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) alapellátási és ellátásszervezési főosztályának vezetője elmondta, 130 ilyen készüléket már használnak a háziorvosok. Az igényeket folyamatosan mérik fel, és az eszközre pályázni lehet majd – tette hozzá. A Magyar Stroke Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és az OTH főosztálya összegzése szerint a fejlesztés abból a szempontból is nagy jelentőségű, hogy az eszköz a Magyarországon súlyos népegészségügyi problémát jelentő agyi érkatasztrófa, szélütés (stroke) megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Az időben felismert szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció kezelése megelőzheti az agyi érelzáródást, amely súlyos esetekben bénuláshoz, halálhoz is vezethet.

A “Szívőr” egy hordozható, kicsi EKG-készülék, amely mobil technológiával képes kommunikálni a kardiológiai centrum fogadó-értékelő központjával, ahol az ügyeletes kardiológus a nap 24 órájában készenlétben állva azonnal megkapja az eredményt, percek alatt kiértékeli, és dönt a teendőkről. A rendszer az alapellátásban gondozásra, követésre és nehezen diagnosztizálható esetek felismerésére is alkalmazható, a háziorvosi, szakorvosi és ügyeleti ellátókat is segíti abban, hogy szívpanaszok esetén a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózishoz juthassanak – közölték.

A háziorvos például indokolt esetben kiadhatja betegének a készüléket azzal, hogy ha bizonytalan panaszai vannak, “szívdobogást”, rendszertelen szívműködést érez, akkor azonnal, akár otthonról is küldhet EKG-eredményt közvetlenül a szívcentrumba, a gyors diagnózis pedig akár életmentő lehet. A készülék használata rendkívül egyszerű, bárki percek alatt el tudja sajátítani, és enyhe rosszullét esetén is könnyű használni.

A korszerű távdiagnosztikai rendszert a közelmúltban vezették be az Országos Mentőszolgálatnál. Mára az ország összes mentőautóját felszerelték TTEKG-készülékkel, és az elmúlt időszakban már csaknem húszezer jelküldést, -értékelést végeztek. A rendszer segíti a mentőket a legmegfelelőbb kórház megválasztásában, a betegút lerövidítésében, vagyis javítja a betegellátás gyorsaságát, eredményességét.

Magyarországon évente több mint negyvenezer ember kap stroke-ot, legnagyobb részük agyi érelzáródás miatt. A szélütés minden korosztályt érinthet. A stroke a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések után a harmadik leggyakoribb halálok, évente 18 ezren halnak meg valamilyen agyi katasztrófában Magyarországon. Szélütéskor az agy egyes részeinek vérellátása megszűnik, ennek következtében az agy egyes részei elhalnak, ezért van kiemelt jelentősége a megelőzésnek. Az első stroke-on átesett betegek esetében másodlagos megelőzésről beszélhetünk, ennek azért van jelentősége, mert az első szélütés után tízszer nagyobb az esélye egy újabb agyi katasztrófának.”

Forrás:
Távdiagnosztikai rendszer segíti a háziorvosokat; HVG.hu/MTI; 2015. április 8.
Lásd még: Lakossági információk és szakmai információk

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.