Skip to main content
energia

A napenergiából származó áram rövidesen teljesen versenyképessé válik a hagyományos módon előállított energiával

Szerző: 2015. április 13.No Comments

A hálózati ár-egyenlőségnek, grid-parity-nek hívják azt az árszintet, amikor a napelemmel termelt áram ára megegyezik a hagyományos áramszolgáltatói árakkal, vagy egyenesen olcsóbb azoknál. Ez nem utópia, az előállítási költségek hihetetlen csökkenése teszi lehetővé. Az elmúlt nyolc évben évente átlagosan 15 százalékkal csökkentek a napenergiára alapozott energia előállítási költségei. A következő 4-5 évben további 40 százalékos csökkenés várható. A hálózati ár-egyenlőség már mai is valóság sok országban a háztetőkre szerelt (nem szubvencionált!) napelemes panelek esetében. Európában például a következő országok esetében igaz ez: Németország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Hollandia. A kőolaj alacsony ára nem változtat ezen a tényen. Nagyjából két éven belül általános lesz a hálózati ár-egyenlőség.

Forrás:
Deutsche Bank report: Solar grid parity in a low oil price era; Deutsche Bank; 2015. március 10.
F.I.T.T. for investors : Crossing the Chasm : Solar Grid Parity in a Low Oil Price Era; Deutsche Bank; 2015. február 27. (pdf)
Lásd még: The Global Renewable Energy Boom: How Australia is missing out; Climate Council of Australia; 2015. március 20. (pdf) (egyben kiváló áttekintés a nemzetközi helyzetről is)