Skip to main content
távközlés

Az ITU főtitkára a távközlés világa előtt álló célokról

Szerző: 2015. április 13.No Comments

„Az ENSZ infokommunikációs szervezete, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) az év egyik legnagyobb rendezvényét, a Telecom World kiállítást és konferenciát Budapesten rendezi meg október 12-15. között. Az erről szóló megállapodás aláírására érkezett hazánkba Houlin Csao, az ITU főtitkára, akivel a Smartmobil 2015 konferencia kávészünetében beszélgettünk a világ előtt álló célokról, a Google távközlési törekvéseiről.

Milyen problémákat kell megoldani az ITU-nak a következő években?
Nagyon elégedettek vagyunk a távközlési és informatikai eszközök elmúlt évtizedbeli terjedésével, de még mindig rengetegen nélkülözik az internetelérést. Az elszigetelt vidéki területeken nem lehet élvezni a mobiltelefonok előnyeit. Ez hatalmas kihívás, az iparág és a kormányok is nehezen lépnek előre. 2020-re az a célunk, az emberi lakosság fele az internetre csatlakozzon. Most körülbelül 25 százaléknál járunk.

Ezt hogyan fogjuk elérni?
A mobilszélessáv a legjobb felhasználási módja a rendelkezésünkre álló szűkös frekvenciaspektrumnak. Új ötletekre is szükség van, hogy lefedjünk minden területet. Az iparág cégei szorgalmasan keresik a megoldásokat, de mi arra ösztönözzük őket és a globális szervezeteinket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kis és közepes vállalatokkal, akik sokat segítenek, mert jól ismerik a piacukat. Főleg az alkalmazásgyártókra számítunk, akik talán csak néhány emberből állnak. Az Alibabát és a Youtube-ot is néhány fiatal alapította, és lassan erősödtek meg.

Mi a helyzet a fejlett világgal? Ott a wifinek lehet szüksége újabb frekvenciákra, mert kezdenek telítődni a csatornák.
Általában mindenkinek szüksége van rá, főleg a városokban, ahol nagyon telített a spektrum. Újabb és újabb technológiák igényelnek valamilyen rádiós kapcsolatot, ilyenek például a dolgok internetére csatlakozó eszközök is. Ez a kérdés a Genfben idén novemberben megrendezendő rádiótechnológiás konferencián (WRC) kerül terítékre.

Mi a különbség az ITU budapesti konferenciája és a barcelonai mobilkongresszus között?
Barcelona egy iparági rendezvény, amit a mobilszolgáltatók segítenek megrendezni, ott jelen van a Google és a Facebook is. Egyre zsúfoltabb, alig találok hotelszobát és nem tudok szabad taxit fogni. Ott azonban nem jelenik meg mindegyik állam képviselője, ők az ITU rendezvényét látogatják.

Jó hogy említette a Facebookot és a Google-t, mert már ez a két cég is beszállt a távközlésbe, léggömbökről és napelemes repülőkről akarnak internetet vinni a távoli vidékekre. Ők nagyon megváltoztatták az iparágat?
Egy dolgot ők sem kerülhetnek el: távközlési infrastruktúrát kell használniuk, hiszen az biztosítja a kapcsolatot az internethez. Spektrumra is szükségük van, ha rádión akarnak adatot küldeni a felhasználók felé. Nincs más választásuk, mint hogy ők is részt vegyenek és hallassák a hangjukat a rádiós konferencián. Azt fontos tudni, hogy idén már a Google is felvételt nyert az ITU tagságába.

Az új iparágakban eleinte csak használják az infrastruktúrát, hogy azon felfuttassák az üzletüket, de mostanra rájöttek, hogy a jelenlegi infrastruktúra nem elegendő nekik, tovább kell fejleszteni. Három lehetőségük van: vagy növelik az együttműködést a távközlési szolgáltatókkal, vagy egyszerűen felvásárolják őket és maguk válnak távközlési céggé, vagy pedig kifejlesztenek valami egészen új dolgot. Egyetlen dolog nem változik, az hogy jó infrastruktúra kell. Régen tipikusan csak a távközlési cégek költöttek erre, de most már a Google és mások is erre törekednek. Növelik az infrastruktúra biztonságát, kapacitását, minőségét. A korábbi harc, úgy tűnik, lecsengett, és a webes cégek inkább együttműködnek a távközlési iparral, mert belátták, hogy a plusz befektetésekkel mindenki jól jár.

Már mindenki elkezdett az 5G hálózatokról beszélni, pedig ezt a mobilhálózati szabványt csak 2019-ben fogják véglegesíteni. Elég gyors az ITU tempója?
Nagyon gyorsak vagyunk! Nagyon gyorsak vagyunk!

Van mód arra, hogy hamarabb legyenek elérhetők az új hálózatok?
Ezek természetes folyamatok, és nem érdemes nagyot előre ugrani. A korábbi hálózatok kiépítésének ugyanis meg kell térülnie, addig nem senki sem fog új megoldásokra költeni. Azért érzékelhető némi gyorsulás is: a 3G szabványát 2000-ben fogadták el, a 4G-t pedig 12 évvel később, 2012-ben érkezett meg. Az 5G-re ehhez képest már csak 7 további évet kell várni, hiszen várhatóan 2019-ben véglegesítjük.”

Forrás:
Véget ér a harc a Google és a távközlési cégek között; Tóth Balázs; Index.hu; 2015. április 10.