Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikai informatika

Polgár-politikus találkozók Németországban. Mit gondol az ország Németország jövőjéről?

Szerző: 2015. április 20.No Comments

„Mit gondol a német polgár, mi az, ami leginkább foglalkoztatja, mit vár el a politikusoktól? Ezekre a kérdésekre szeretne választ kapni a berlini kormány egy októberig tartó rendezvénysorozaton. Az ötlet a kancellártól származik, mert megvalósítása magán viseli a természettudománnyal foglalkozó kutatók gyakorlatát a kísérlettől, az ellenpróbáig és a végső következtetések levonásáig. Angela Merkel eredeti foglalkozása ugyanis fizikus. [Kémikus! Szerk.]

A nyitórendezvény Berlinben lesz, majd a polgár-politikus találkozókat kiterjesztik az egész országra. A lakosság véleményének kikérését célzó eseményeken azonban nem vezető politikusok vesznek majd részt, hanem olyan beosztottjaik, akik talán jobban a polgárok lelkébe látnak, remélve, hogy az egybegyűltek a találkozókon jobban megnyílnak és kevésbé rejtik véka alá, mi nyomja a szívüket, mitől remélik sorsuk jobbra fordulását.

A kancellár már jó ideje rendszeresen videoüzenetben fordul a lakossághoz, most azonban éppen a polgároktól szeretné tudni, miként értékelik ezeket a nyilatkozatokat. Az októberig tervezett gyűlések felszólalásait, vélemény-nyilvánításait szeretnék rögzíteni és szakértökkel úgy kiértékeltetni, hogy ez utat mutasson az államügyek irányítói számára. Míg az eddigi közvélemény-kutatások egyes témákra szorítkoztak, az elkövetkező hónapok találkozóin a rendezők kötetlen beszélgetéseket remélnek, amelyeken ugyanúgy szóba kerülhet az atomenergia ügye, mint a homoszexuálisok házassága.

A mintegy 150 alkalomra tervezett rendezvénysorozat bejelentésekor a kereszténypárti Angela Merkel kancellár és szociáldemokrata helyettese, Sigmar Gabriel hangsúlyozta, hogy a kiértékelésekből a törvényhozásban képviselt pártok természetesen iránymutató következtetéseket fognak levonni. Így Sigmar Gabriel utalt arra, hogy képviselője például szóba fogja hozni a népszavazás kérdését is, holott ezt a polgári vélemény-nyilvánítási formát Angela Merkel ismételten elvetette.”

Forrás:
Mit gondol a német polgár?; InfoRádió; Vincze András; 2015. április 14.
Merkel im Bürgerdialog: „Ich hoffe, dass ich das wirkliche Leben sehe”; Annett Meiritz; Spiegel; 2015. április 14.
Gut leben in Deutschland; Die Bundesregierung/About the dialogue; The Federal Governement