Skip to main content
gazdaságjogközigazgatás: külföldön

Az Uber miatt fordult Brüsszelhez Ujhelyi István

Szerző: 2015. április 25.No Comments

„Tíz képviselőtársával együtt írásos nyilatkozattal fordult az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán politikai iránymutatást kérve a brüsszeli testülettől az Uberhez hasonló cégek, az úgynevezett „sharing economy”, a megosztáson alapuló közösségi gazdaság szabályozásában.

A politikus hivatala tudatta, hogy Ujhelyi kezdeményezéséhez szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és jobbközép néppárti, francia, olasz, román, spanyol és horvát képviselők is csatlakoztak. Ujhelyi rámutat, hogy a „sharing economy”, egyelőre jórészt szabályozatlan, viszont egyre növekvő, a friss adatok tanúsága szerint 110 milliárd dolláros forgalmat bonyolító szektor.

„A közösségi gazdaság egyre növekvő szereplői a teljesen új szemléletükkel gyökeresen alakították át mind a szállásadási, mind a közlekedési iparágakat. Ez az új gazdasági modell kétségtelenül lehetővé teszi a már meglévő erőforrások jobb kihasználását, támogatja a piaci versenyt, valamint egyfajta kiegészítő bevételt biztosít a szolgáltatást nyújtóknak. Ezzel szemben viszont nehéz helyzetbe hozza a hagyományos szereplőket, valamint további kérdéseket vet fel olyan területeken, mint például az adózás vagy a fogyasztóvédelem. Az Európai Bizottságnak olyan, lehetőleg egységes megoldást kell találnia, amely egyszerre veszi figyelembe a szolgáltatók és az iparági szereplők érdekeit is” – fogalmazott Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának alelnöke.”

Forrás:
Az Uber miatt fordult Brüsszelhez Ujhelyi István; HVG.hu/MTI; 2015. április 22.