Skip to main content
gazdaságszakirodalomtársadalomterületfejlesztés

Faluvállalat : Fejlesztési javaslat és módszertani kézikönyv

Szerző: 2015. április 26.No Comments

2015. április 3-i számunkban jelent meg Varga Péter cikke „Faluvállalat és motiváció” címmel. Most közreadjuk az alapul szolgáló kutatás eredményeit összefoglaló művet.

Emlékeztetőül:

„2011-ben kaptunk megbízást az értékteremtő közfoglalkoztatási megoldások kidolgozására. A leghátrányosabb kistérségekben szerzett tapasztalatok alapján tudtuk, hogy vannak működő modellek. Jó tanácsadói szokás szerint elkezdtük megvizsgálni a már működő jó gyakorlatokat, hogy azonosítsuk a működő modellek titkát.

Ami azonnal szembetűnt, hogy a működő modellek két nagy csoportra bonthatók: a közvetlen modellek, amelyek csak a közfoglalkoztatási forrásokra épülnek és a vegyes modellek, amelyek piaci igényekre is építik tevékenységüket és az árbevételt visszaforgatják a működés fejlesztésére.

Innen már könnyű volt megalkotni az időközben faluvállalat nevet kapó modell létrehozásának és működtetésének a megoldását. A lényeg a motivált vezető kiválasztása, a motiváció képességének, valamint a menedzsment technikáinak fejlesztése. A termékpályák kitalálására, a piacfelmérésre, a technológiák összerakására központi ügynökség létrehozását javasoltuk. Az ügynökség feladata a vezetők kiválasztása és személyes fejlesztése mellett a helyi és országos piacfejlesztések elvégzése, a dobozos termékpályák összerakása technológiai megoldásokkal és a faluvállalatok piaci integrációjának megszervezése…”

Forrás:
Faluvállalat : Fejlesztési javaslat és módszertani kézikönyv; Millefolium Stratégia Kft.; 2012