Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

A kormány benyújtotta hazánk Konvergencia Programját

Szerző: 2015. május 1.május 4th, 2015One Comment

„A költségvetési hiány alacsony szinten tartására, az államadósság csökkentésére, valamint az inflációs környezet kiszámíthatóságára épül Magyarország 2015-2018-ra vonatkozó Konvergencia Programja.

Ezt a Kormány április 30-án nyújtotta be az Európai Bizottságnak, ezzel párhuzamosan megküldte hazánk a Nemzeti Reform Programot is Brüsszelnek.

A Konvergencia Program átfogó elemzéseken keresztül mutatja be a makrogazdasági folyamatok várható tendenciáit. Ebben az évben a költségvetési tervezéssel párhuzamosan zajlott a kidolgozása, amely biztosítja a két dokumentum összhangját azzal, hogy a Program jóval túlmutat a 2016-os éven, kitekintést nyújt a további pénzügyi-tervezési időszakra.

Az elmúlt évek tudatos és következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően 2015 tavaszán a Konvergencia Program számos kedvező változásról tud beszámolni. A magyar gazdaság teljesítménye látványos javulást mutatott 2013 után 2014-ben is. A magas, 3,6 százalékos, uniós mércével ugyancsak kiemelkedő növekedés nyomán az év végén elérte a válság előtti szintet. Az eredmények hozzájárulnak az ország sérülékenységének csökkenéséhez, a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom erősödéséhez. Ezt mutatja az alacsony kamatkörnyezet, illetve hogy a nemzetközi előrejelző intézmények is felfelé módosítják a növekedésre vonatkozó kilátásaikat.

A Kormány elkötelezett abban, hogy az elért eredményeket fenntartsa, továbbá stabil és kiszámítható környezetet teremtsen hazánk gazdaságának dinamikus fejlődése érdekében. Az elkövetkezendő években tovább gyorsulhat a háztartások fogyasztásának dinamikája, a munkakereslet bővülése az átlagkeresetek növelését hozza majd magával, a folyó fizetési mérleg egyenlege állandó növekedés mellett jelentős többletet mutathat. A kormányzati intézkedések, a javuló foglalkoztatási mutatók tovább emelik a lakosság rendelkezésre álló és elkölthető jövedelmét, ami a fogyasztás további erősödését is elő fogja segíteni.”

Forrás:
A kormány benyújtotta hazánk Konvergencia Programját; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. április 30.
Magyarország Konvergencia Programja 2015-2018; (pdf)
Lásd még: Magyarország benyújtotta 2015. évi Nemzeti Reform Programját; eGov Hírlevél