Skip to main content
energiaközigazgatás: magyar

Fenntartható fejlődés: Szikszó úttörő szerepet vállal

Szerző: 2015. május 11.No Comments

„Magyarországon elsőként, önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állítottak egy egész település szolgálatába. Szikszón a városüzemeltetési célokra használt e-autó kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel. A város gazdasági alapon, rövid megtérülési idővel számolva döntött a beruházás mellett, amely kiváló például szolgálhat további önkormányzatok számára is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó az első olyan magyarországi település, amely saját beruházásban telepített elektromos autót önfenntartó módon kiszolgáló villamos rendszert. Az önkormányzat számításai szerint a napelemek telepítési költségei két éven belül megtérülhetnek. Így, hosszú távon rendkívül alacsony költségen üzemeltethető a városüzemeltetési célokra használt elektromos autó, emellett pedig a flotta bővítése is költséghatékonyan megoldható a továbbiakban.

„A szikszói beruházás remekül rámutat arra, hogy egy kisebb településnek saját forrásokból is van lehetősége az elektromobilitás melletti elköteleződésre. Az e-autót ellátó elektromos rendszer telepítése már két éven belül meg tud térülni, ráadásul ebbe nincsenek beleszámolva a kormányzat szándéka szerint bevezetésre kerülő, az elektromos közlekedés elterjedésért ösztönzendő adó jellegű kedvezmények, illetve a további pályázati lehetőségekkel elnyerhető források. Minden önkormányzatnak megvan a lehetősége egy hasonló rendszer felállításában, csak fel kell ismerni a nyilvánvaló előnyöket – magyarázta Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke.

Szikszó a közelmúltban számos beruházással elköteleződését mutatta meg a zöld energia használata és a környezettudatosság iránt. „Bátran állíthatjuk, hogy városunk ma élen jár az innovatív és fenntartható megoldások terén. Már telepítettünk egy töltőállomást, illetve hamarosan a második is használható lesz a polgármesteri hivatal parkolójában, és az első elektromos autó is szolgálatba állt. A célunk az, hogy a város a környezet védelme és a költségcsökkenés érdekében a lehető legnagyobb arányban használjon alternatív energiát. Ezért is külön öröm a város számára, hogy egy napelem rendszer telepítésére elnyertünk egy jelentős összegű pályázatot, de itt nem szeretnénk megállni, további fejlesztési beruházások is tervben vannak” – mondta el Füzesséri József, Szikszó város polgármestere…”

Forrás:
Vállalta a pionír szerepét Szikszó; HVG.hu; 2015. május 11.
Szerkesztői megjegyzés: A cikkben leírtak az erősen reklámízű tartalom ellenére is nagyon érdekesek.