Skip to main content
közigazgatási informatika

Jön a „minden egyben” igazolvány – ezt tudja az e-kártya

Szerző: 2015. május 17.május 19th, 2015No Comments

„Akár már idén is bevezethetik az e-kártyát – erről döntött szerdán a kormány. Ez a kártya minden eddigi okmányt kiváltana, nem kellene sok kártyát magunknál tartani. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és a TAJ kártyát váltaná fel az új okmány és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, sőt elektronikus aláírásra is.

Dr. Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy 2014. decemberben döntött arról a kormány, hogy az elektronikus közigazgatást fejleszteni kell. A közigazgatás ma elektronizálás nélkül elképzelhetetlen, ezért egy olyan kártyát vezetnek be, amely tároló elemet is tartalmaz, s alkalmas lesz azonosításra, alkalmas lesz arra, hogy utazást is kiváltson – bár az útlevelet nem fogja kiváltani – és alkalmas lesz arra, hogy elektronikus aláírásként is szolgáljon.

Az e-kártyát felmenő rendszerben vezetné be a kormány. Azok az állampolgárok, akinek a személyi igazolványa 2016. január 1-je után jár le, azok már automatikusan elektronikus kártyát fognak kapni. Ha valaki előbb szeretne e-kártyát igényelni, minthogy lejárna a személyi igazolványa, az megteheti majd, az okmányirodákban, vagy a kormányablakokban, de ennek a költsége még nem ismert.

Dr. Ignácz István elmondta, hogy a 2016. január 1-től bevezetésre kerülő e-kártya, az útlevél biztonsági szintjére fogja emelni ezt a kártyát, ami azt jelenti, hogy második generációs biometrikus adatokkal lesz ellátva ez a chip. Az első generációs biometrikus adat az arckép, míg a második generációs biometrikus adat az az ujjnyomat, ami minden embernél egyedi – mondta. Hozzátette: ez az azonosítás alkalmas lesz arra, hogy a visszaélésekre ne kerülhessen sor.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban, például a németek már használnak ilyen kártyákat, de a „mi általunk gyártott kártya biztonsági szintje magasabb lesz” – közölte. Hozzátette: ez a kártya további bővített funkcióval lesz ellátva, amit majd időközben különböző információkkal is el lehet látni.

„Attól jó az elektronikus közigazgatás, ha gyorsan, olcsón, hatékonyan tudunk ügyet intézni” – közölte az M1-ben Ignácz István.”

Forrás:
Jön a minden egyben igazolvány – ezt tudja az e-kártya; Híradó.hu; 2015. május 16.