Skip to main content
informatikatudomány

Biztonság és nagy számítási kapacitás magyar kutatóknak – ezt ígéri az MTA felhője

Szerző: 2015. május 23.No Comments

„Alapos előkészítés után már csak a startpisztoly eldördülésére vár az MTA Cloud, mely jelentős segítséget nyújthat a számítás- és tárolásigényes kutatási projekteknek. A tervek szerint az idei év végén elinduló szolgáltatást bemutató workshopot – melyet május 11-én, az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg – komoly érdeklődés övezte. A több mint 250 fős, jórészt kutatókból álló hallgatóság nagy figyelemmel követte az előadásokat.

Biztonság és nagy számítási kapacitás magyar kutatóknak
Az MTA Vezetői Értekezletének döntése alapján az MTA SZTAKI és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Adatközpont közös munkával egy olyan IT felhőt hoz létre, amely számítási kapacitásával és kiemelkedő biztonságával a kutatóknak nyújt majd megfelelő szolgáltatást. A cél, hogy könnyebben és gyorsabban biztosítsa azokat a számítási és tárolási kapacitásokat, amelyek kutatási projektek sikeres megvalósításához szükségesek. Az MTA Cloud projektcsapat munkatársai részletesen bemutatták az érdeklődőknek a felhőszolgáltatásokban rejlő hatalmas lehetőségeket.

A rendezvényt Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg, majd Pető Gábor, az MTA Cloud projekt vezetője (MTA Wigner FK Adatközpont) bemutatta a projektet. Ezt követően a projektcsapat további munkatársai, Kacsuk Péter (MTA SZTAKI) és Hernáth Szabolcs (MTA Wigner FK Adatközpont) tartották meg előadásukat. Gergely Márk (MTA SZTAKI) konkrét használati útmutatásokat is tartalmazó demót mutatott be, míg a program zárásaként a hallgatóság tehette fel kérdéseit.

Startpisztolyra várva
Az MTA Cloud indulását komoly, több körös igényfelmérés előzte meg, hogy a felhő már a kezdetekkor is felhasználóbarát szolgáltatásként indulhasson el. A projekt a források – várható május végi – rendelkezésre állásáig jelenleg előkészítő fázisban van.

A hallgatóságban az akadémiai kutatóintézeti hálózat teljes spektruma képviseltette magát: a természettudományos kutatók mellett az orvosi, a társadalomtudományi és a bölcsészettudományi területről is voltak érdeklődők, és nemcsak az akadémiai, hanem az egyetemi szférából is szép számmal voltak jelen kutatók.

Ez a workshop csupán az első lépés volt a projekt életében. A jövőben további rendezvényekre, interaktív képzésekre is sor kerül. Az MTA Cloud kísérleti verziója előre láthatólag 2015 negyedik negyedévében indul, míg a teljes körű, IaaS (infrastruktúra felhő) szolgáltatásokat nyújtó változat előreláthatóan 2016 első negyedévében lesz elérhető.

Az MTA Clouddal kapcsolatos, további friss hírek és információk a projekt weboldalán találhatók.”

Forrás:
Biztonság és nagy számítási kapacitás magyar kutatóknak – ezt ígéri az MTA felhője; Magyar Tudományos Akadémia; 2015. május 19.