Százszor drágább a magyar mobilnet a finnországinál

„Finnországban a negyedik generációs (4G) mobil előfizetők ugyanazért az összegért adatforgalomban az európai átlag tízszeresét kapják, illetve ötvenszeresét a németországinak és százszorosát a magyarországinak – derül ki a finn Rewheel piackutató vállalat tanulmányából. Európában 35 euró előfizetési díj ellenében az ügyfelek átlagosan 5 gigabájt adatforgalomhoz juthatnak 4G hálózatban. A finneknél ez 50 gigabájt, vagyis az európai átlag tízszerese. Észtországban 40, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Dániában pedig 20 gigabájt adatforgalom jár 35 euró előfizetésért.

Németországban egy gigabájt, Magyarországon pedig 0,5 gigabájt jár 35 euróért, illetve annak megfelelő összegért. A szomszédos országok közül Ausztriában 13, Lengyelországban 10, Szlovéniában 8 gigabájt, Horvátországban, a Cseh Köztársságban és Szlovákiában 4 gigabájt, Romániában pedig 3 gigabájt adatforgalmat biztosítanak ekkora összegért. A Rewheel adatai szerint a németek tavaly előfizetőnként havi 410 megabájt adatot “fogyasztottak”, többet az egy évvel korábbi 280 megabájtnál. A finnek tavaly havi átlagban 5,1 gigabájtot használtak fel, 2013-ban pedig 2,89-et.

A német Focus Online lap cikke szerint az árazásban – egyebek között – a szolgáltatók közötti verseny is nagy szerepet játszik. Amióta a spanyol Telefónica megvásárolta az E-Plus mobilszolgáltatót – írja a Focus -, Németországban három vállalat, a Telefónica (O2 és E-Plus), a Deutsche Telekom és a Vodafone uralja a piacot. Más szolgáltató márkák ennek a három cégnek a hálózatát bérelik. Franciaországban ezzel szemben még négy szolgáltató működik, az Orange, az SFR, a Bouygues Telecom és a Free.

A Focus cikke szerint a német szövetségi gazdasági minisztérium (Bundeswirtschaftsministerium), az illetékes felügyelet (Bundesnetzagentur) nem látja indokoltnak a beavatkozást. “A német mobiltelefon piacot évek óta intenzív verseny jellemzi” – fogalmaztak közös közleményükben.”

Forrás:
Százszor drágább a magyar mobilnet a finnországinál; SG.hu/MTI; 2015. május 23.
Europe’s great data divide; Zoya Sheftalovich; Politico; 2015. május 21.
Viel Geld für wenig Volumen: 50-mal günstiger: Finnen surfen den Deutschen davon; Nathanael Meyer; FOCUS Online; 2015. május 22.
Europe’s mobile internet divide is widening – Digital Fuel Monitor 3rd release, 1H-2015; Digital Fuel Monitor/Rewheel; 2015. május 21. (pdf)

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, szakirodalom, távközlés
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.