Skip to main content
gazdaságjog

100%-os a bukás az Uber sofőrjeinél

Szerző: 2015. május 25.No Comments

„A Nemzetgazdasági tárca vezetőjének kérésére indított első Uber-ellenőrzési sorozat már le is zárult a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az összes vizsgált Uber sofőr fennakadt a NAV rostáján.

A NAV ellenőrei májusban próbavásároltak, igénybe vették az Uber sofőrök szolgáltatását. A revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag „üzletvitelszerűen” taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát. A gépkocsikban se taxaméter, se számla- se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxi engedéllyel sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.

A NAV a próbavásárlásokon „megbukott” sofőrök terhére akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ezek az eljárások jelenleg folyamatban vannak. Azonban a NAV itt nem áll meg: minden egyes Uber sofőr további ellenőrzésre számíthat.

A gazdasági tárca célja az, hogy – a költségvetést megcsapoló, az utasok biztonságára fittyet hányó – Uber hálózatot üzemszerűen működtető cég tartsa be a szabályokat. Ennek érdekében a minisztérium minden lehetséges eszközzel fel fog lépni.”

Forrás:
100%-os a bukás az Uber sofőrjeinél; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. május 23.